NovacVijesti

Trgovci su već digli cijene, a evo što bismo uskoro mogli plaćati još više

DOLAZI NOVI VAL POSKUPLJENJA

Trgovci su od početka godine suočeni i s padom prometa pa važu svaku znamenku cijene na polici


Iako se trgovački lanci bore za kupce, poskupljenja na policama ima. Prema statistici DZS-a cijene hrane i bezalkoholnih pića u Hrvatskoj još nije zahvatila inflacija.

Najviše su poskupjele cigarete zbog rasta trošarina, a šećer i proizvodi od žitarica više od 5%” , rekao je Drago Munjiza, direktor Lonia trgovine.

“Početkom sezone redovito poskupljuju i ulazne cijene piva za nekoliko postotaka. No budu li rasle ulazne cijene energenata i goriva, uslijedit će novi val poskupljenja. Higijenske potrepštine također su u godinu dana porasle za 10-ak posto”, napominje Munjiza za Večernji.

Što se pak tiče mlijeka i mesa, poskupljenja gotovo da i nema, tek kod nekih mliječnih proizvoda, dodaje pak direktor Croatiastočara Branko Bobetić.

Farmeri to neće izdržati

Cijene inputa u poljoprivrednoj proizvodnji strahovito rastu, primjerice slame, sijena, kukuruza.

“Kad je robe manje, a potražnja je veća – cijene, naravno, rastu, a rast će i zbog novog sedmogodišnjeg razdoblja Zajedničke poljoprivredne politike EU koje traži veća ulaganja farmera u “zelenu” transformaciju i strategiju od polja do stola”, smatra Bobetić.

Rastu i cijene junećih polovica, peradi, trošak prehrane životinja veći je za 25%, a bruto marća farmera manja za 15% – Bobetić tvrdi kako to farmeri neće moći podnijeti i da očekuje poskupljenja.

Voće i povrće uglavnom je pojeftinilo

Martin Evačić, direktor NTL-a i HUP-ove Udruge trgovine, kaže da će zbog prevelike konkurencije i međusobne borbe trgovci reagirati samo u slučaju povećanja nabavnih cijena, kao što je to slučaj, primjerice, s uljima. Kad je nabavna cijena bila oko 5 kuna, litra je u maloprodaji koštala oko 7, a sad kad je 7-8 kn, konačna cijena je oko 10 kn. Voće i povrće uglavnom je pojeftinilo, a cijenu kroje i loši vremenski uvjeti. No, trgovci su od početka godine suočeni i s padom prometa pa važu svaku znamenku cijene na polici, prenosi Večernji list.

Zbog toga da je dio gospodarstva manje-više dugo zatvoren, a osjeti se i pad BDP-a, Evačić ne očekuje veća poskupljenja prehrambenih proizvoda. “Inflacija od 1-2 posto na nivou godine nije inflacija”, kazao je

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close