Zdravlje

Trebamo li uopće čistiti uši?

Vateni štapići odlično su pomagalo u svakodnevnom životu. Njime možemo očistiti teško dostupna mjesta u domu, nanijeti šminku na lice ili čak popraviti zaglavljeni zatvarač na kožnatoj jakni. No kada ih koristimo za čišćenje uši, dolazi do velikih rasprava o dobrim i lošim stranama.


Trebamo li uopće čistiti uši?
Stručnjaci tvrde da je vosak u ušima evolucijski način prilagodbe i zaštite ušnog kanala. On štiti bubnjić od prodora prljavštine, bakterija i eventualnih oštećenja.Uz to ima ulogu i svojevrsnog lubrikanta koji olakšava rad bubnjića. Isti smatraju da nije potrebno njegovo odstranjivanje uz pomoć umjetnih pomagala.Uši se čiste same
Žvakanje, pričanje i druge aktivnosti koje uključuju pomicanje čeljusti pomažu u prirodnom procesu izvlačenje voska iz unutrašnjosti uha na njegovu površinu.

Kad pokušavamo vatenim štapićem doprijeti do voska u unutrašnjosti uha, zapravo ga potiskujemo u dubinu uha, iz kojeg ga tijelo ne može samostalno izvući. Štapićem izvučemo tek manji dio voska.

Suhe uši

Neoprezno guranje štapića u uši može dovesti do oštećenja ovoga organa i neobjašnjive bolove, a pretjerano korištenje i do problema ‘suhih uši’ koji je potkrepljen čestim svrbežom i iritacijom nježne kože.


Tekst: zadovoljna.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close