Tech

Trebamo li gasiti računalo kada ga ne koristimo?

Je li bolje osobono računalo ostaviti uključenim dok ga ne koristite ili je ipak bolje isključiti ga? Stara je to rasprava, u kojoj svaka strana ima solidne argumente. Pogledajte koji su razlozi za, a koji protiv, pa odlučite.


Nekoliko je dobrih razloga zašto bi računalo trebalo ostavljati uključenim. Ne samo zbog toga što će se brže pokrenuti – stalni rad može i poboljšati funkcionalnost vašeg PC-ja.

1) Praktičnije je

Glavni razlog zašto bi ga trebali ostaviti uključenim je praktičnost. Umjesto čekanja dok se sustav podigne možete ga samo aktivirati i baciti se na posao ili zabavu, što god je već na redu.

Prosječnom računalu treba između 30 sekundi i jedne minute za pokretanje operativnog sustava (ovisno, naravno, o specifikacijama). Imate li veliki broj programa koji se pokreću skupa s OS-om, računajte na još minutu ili dvije barem.

Ostavite li računalo uključenim, taj problem nestaje. Vaš će PC iz načina rada Sleep u normalni prijeći za nekoliko sekundi, a dočekat će vas i sve aplikacije koje ste prethodno pokrenuli.

Dobre strane ovog pristupa ovise o hardverskoj konfiguraciji. PC sa SSD-om značajno će brže podizati sustav od onog s tradicionalnim čvrstim diskom.

2 ) Računalo će uvijek imati najsvježiji softver

Brojne su zadaće ključne za održavanje vašeg računala i podataka. Gotovo sve njih je bolje obavljati tijekom noći.

Instalacija nadogradnja operativnih sustava, stvaranje sigurnosnih kopija (back-upova), potraga za virusima ili upload ogromnih količina podataka (glazbe, fotografija, filmova) traže vrijeme i različite količine sistemskih resursa i bandwidtha. Upogonite li ih dok ne koristite računalo ili zakažete njihove aktivnosti za noć izbjeći ćete da vas ometaju u obavljanju svakodnevnih zadaća.

3) Stalno je pristupačan

Ako je PC uvijek uključen, možete koristiti softver koji inače ne bi mogli. Recimo, Remote Desktop za Windows ili alate kao što je LogMeIn za pristup na daljinu. Pa ćete izbjeći frustraciju i neugodne situacije zbog toga što ste zaboravili prebaciti važnu datoteku u cloud ili na USB. Spojite se na daljinu putem pametnog telefona, tablet računala ili PC-ja na poslu i uzmete što vam treba.

Evo i razloga zašto nije dobro ostaviti računalo stalno uključeno:

1) Komponente imaju ograničen životni vijek

Primjerice, monitori će izdržati kojih par desetaka tisuća sati rada, baterija u laptopu nudi oko 300 ciklusa punjenja, SSD treba zamijeniti nakon 3000 ciklusa program/brisanje… Vjerojatno ćete ih zamijeniti prije no što dosegnu bilo koje od ovih ograničenja. Ipak, ostavite li računalo uključenim, izlažete ga stalnom opterećenju, koliko god ono malo bilo. Uz to, dok radi stvara i toplinu, što je jedan od glavnih čimbenika koji skraćuju radni vijek hardvera.

2) Uzalud troši energiju

Računalo iMac zaslona dijagonale 21,5 inča iz 2012. godine koristi do 56 watta pri normalnom korištenju. Potrošnja pada na 44 W nakon pet minuta mirovanja, odnosno na 18 W s ugašenim zaslonom, a u načinu rada Sleep na samo jedan W.

Razlika je velika, ali trebate imati na umu kako ne možete koristiti brojne prednosti dok je računalo u modu Sleep (poput primjerice pristupa na daljinu).

Osim toga, ostavite li računalo uštekano u struju, ono će nastaviti trošiti oko 0,2 W čak i kad je isključeno.

3) Nema problema zbog napona i nestanka struje.

Nagli porast napona (grmljavinsko nevrijeme ili uslijed rada kućanskih uređaja poput hladnjaka) i nestanci struje rijetka su pojava, ali lako mogu naškoditi vašem računalu. Gašenje će pomoći, no najbolje bi bilo ugraditi i dodatnu zaštitu te razmisliti o nabavci UPS-a.

4) Ponovno pokretanje poboljšava izvedbu

Reboot je nekad bio sastavni dio života korisnika računala. To više nije slučaj jer moderni operativni sustavi puno bolje upravljaju resursima. Svejedno, ponovno pokretanje još uvijek je najučinkovitiji način rješavanja brojnih svakodnevnih grešaka s kojima ćete se susresti, poput aplikacije koja se ruši ili pisača koji je odjednom prestao raditi.

5) Tiše je

Ovisno o tome gdje ga držite, možda ćete poželjeti isključiti računalo samo zbog toga što ste željni tišine. Možete isključiti zvuk za obavijesti i alarme, ali ne i zujanje ventilatora i štektanje čvrstog diska, pogotovo kod starijih sustava.


Tekst: tportal

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close