VijestiZdravlje

Trebaju li muškarci biti prisutni na porodu?

Danas je uobičajeno da su tate uz buduće mame kroz cijeli porod. Istraživanja pokazuju da, u Velikoj Britaniji, 90 posto muškaraca prisustvuje porodu, piše 24sata.hr


No, dr. Michel Odent smatra da muškarci nikada ne bi trebali gledati žene tijekom poroda. On smatra da se bez partnera žena lakše može opustiti: „Istina je da je, bez muškarca pored sebe, žena konačno u mogućnosti opustiti se, što ubrzava cijeli postupak.”

Također, odmah nakon poroda žene trebaju biti same jer to pomaže procesu povezivanja mame i djeteta: „Nakon rođenja bebe, žena treba nekoliko trenutaka nasamo sa svojom bebom, posebice od trenutka kad je dijete stiglo na svijet do trenutka kad izbaci posteljicu. Razlog tome nije samo njezina potreba da se povezuje sa svojom bebom. Kako bi izbacile posteljicu s lakoćom, razina oksitocina majke – hormona ljubavi – treba doseći svoj vrhunac. To se događa ako ona ima trenutak u kojem može zaboraviti na sve, osim na svoju bebu, a ako ona ima vrijeme u kojem može pogledati u bebine oči, uspostaviti kontakt sa svojim novorođenčetom bez ometanja.”

Dr. Odent također smatra da postoji veza između traume koju muškarci mogu doživjeti zbog gledanja partnerice kako prolazi kroz porod i post-natalne depresije kod muškaraca: „Općenito govoreći, primijetio sam da što je duže čovjek sudjelovao u porodu, tim je teži bio sam porod i postojao je veći rizik od post-natalnih ‘simptoma’.”

A konačni razlog je zato što, smatra, neke stvari trebaju ostati tajna: „Postoje mnoge stvari koje radimo u privatnosti kako bi sačuvali stupanj misterioznosti. Za dobrobit seksualnih života, na popis tih radnji mogli bi staviti porod.”

Što misle mame o tome? Očito je da se mišljenja razlikuju. Neke žene bi radije odabrale da je ženska osoba pored njih za vrijeme poroda, neke se slažu da im je partner više odmogao nego pomogao u rađaonici.

Više na 24sata.hr

 


 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close