VijestiScena

Treba li Kanyeu Westu dati Porina?

Željko Bebek je još davno pjevao: “Sve u finu materinu, vaš san je ukakan, vaš dan dosadan, baš me briga svakako, sve vam mogu reći mirno, mene ni’ko ionako ne uzima zaozbiljno.

Toga se očito vrlo vjerno drži reper Kanye West. Najnoviji njegov ispad na dodjeli Grammya je očekivano uzburkao prašinu. Direktno oštećeni Beck se snašao dobro, nisu utvrđene ozljede, ne referira na duševne boli, a čak se lijepo izrazio o svom napadaču. “Mislila sam da su kamenom-kruhom katoličke, a ne scijentološke fore” komentar je kolegice Jelene Svilar na društvenoj mreži.

https://www.youtube.com/watch?v=BKdtuKwiV44

Da, zakolutat ćemo svi očima, tim više što previše egocentrizma i histerije vodi prema odbojnosti i zaobilaženju. Ali, kako je sve na ovom svijetu roba, ili bar ima tretman robe, a kvaliteta razmišljanja jednog dijela publike se stvarno nikad ne može dovoljno podcijeniti, moram reći da je ovaj Westov ispad kratkoročno – sasvim dobro došao.

Njegovo prisustvo i ponašanje dobar je podsjetnik da je svijet pop-muzike ipak cirkus. A to znači: kad si u Rimu, ponašaj se k’o Rimljanin. U zapravo glupom ispadu Grammyu je tako nabio dobar PR, Becku finu reklamu, a i kod svoje publike nije prošao loše – vjerojatno najgore što je o sebi čuo bilo je: “On je baš blesav“. Čovjek praktički na svoju ruku daje ‘mesa’ najčitanijem dijelu novinarskog spektra (tabloidima) te promovira popularnu glazbu i naravno, sebe.

Kanye nije loš čovjek, on samo jako voli sebe, a voleći sebe voli i cijeli svijet, a kako voli cijeli svijet, onda mu to daje za pravo da još više voli sebe. I to je to, čovjek svoj narcizam sasvim altruistički upotrebljava, a uspio ga je sasvim dobro unovčiti. Tko onda u tom slučaju sam sebe ne bi volio?

U svjetlu nominacija za Porin i opće reklame hrvatske glazbene industrije (postoji li tako nešto ili je to samo kao Jeti?) ne bi li bilo loše Westu dati Porin za, recimo, njegov izvanredan doprinos muzici?

20150213-164019_kanyewestgrammy.jpg

Ima li smisla da Kanye Westa dovedemo u Hrvatsku i da ga ne puštamo van dok ne napravi neki kraval? Ako je netko nacifrani ego-manijak s kojim bi se West lako oko svega dogovorio, onda su to naši kapitalistički ‘uglednici’ koji misle da bi bez njih svijet propao, koji ‘otvaraju radna mjesta’ i ‘hrane obitelji’, a plaću isplaćuju kako god i kako kad. Možda bi se družio sa Željkom Kerumom, a možda i sam bi probao ‘pršuting’.

Siguran sam da bi, West bez problema, oboružan vlastitom probitačnošću,osigurao sponzorstvo s barem pet firmi čijim je vlasnicima pojam Porin trenutno samo kratica za riječ porinut, da ne govorimo o porastu medijskih akreditacija, traženja ulaznica, interes publike. Vjerojatno bi muzičarima u konačnici kapnula koja pinka više.

Osim toga, primjerice, na dodjeli Porina Kanye uleti npr.: Ripperu i kaže: “Severina je trebala dobiti Porina za ovo jer joj je video fantastičan. Ovaj novi je nešto najbolje ikad. Bolji nego onaj stariji spot“. Onda, Kanye snimi duet s Arsenom Dedićem, pa od nekih klinaca s Gredica osvanu tweetovi: “Kako je Kanye super kad daje priliku nepoznatim muzičarima“, “Super je ovaj Dedić, šteta što se prije nije bavio muzikom“.

A za svog predsjednika je rekao da ‘ne voli crnce’. Kako bi bilo kad bi Kanye to mogao reći da novoizabrani hrvatski predsjednik Tomislav Karamarko (pardon, Kolinda Grabar-Kitarović) ‘ne voli Srbe’. Onda se ispriča jer je ’emotivno reagirao’.

Samo da dođe u Hrvatsku, razbucao bi Kanye svašta. Samo da ne ‘šalje mailove’ kao 50 Cent u Domu sportova…

Tekst/Foto: muzika.hr


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close