KolumneKnjiževni petak

TOP 10 najčitanijih knjiga svih vremena

Ovoga tjedna donosim vam top 10 najčitanijih knjiga svih vremena. Kada pogledamo listu nema tu previše iznenađenja sve od reda poznati autori i još poznatiji naslovi, pa krenimo:

“Biblija” – 3.9 milijardi primjeraka

Najprodavanija knjiga svih vremena, svakako očekivano, zbirka je tekstova koje kršćani drže svetima, od Boga nadahnutima i glavnim izvorom svoje vjere.

“Citati Mao Tse-tunga”, Mao Tse-tung – 820 milijuna primjeraka

Knjiga poznata i pod nazivom Mao Tse-tungova “Mala crvena knjižica” koja objašnjava ideologiju kineske komunističke partije.

“Harry Potter”, J. K. Rowling – 400 milijuna primjeraka

Serija od sedam romana J.K. Rowling u kratkom vremenu osvojila je svijet. Dječak čarobnjak i njegovi prijatelji Hermione i Ron te njihova borba s Voldemortom dobila je i filmsku ekranizaciju uobliku osam filmova.

“Gospodar prstenova”, J. R. R. Tolkien – 103 milijuna primjeraka

Znanstveno-fantastična priča o Sredozemlju. Borbi dobra i zla, priča o patuljcima, vilenjacima, slavnim hobitima, goblinima i čarobnjacima te famoznom čarobnom Saurononovom prstenu.

“Alkemičar”, Paulo Coelho – 65 milijuna primjeraka

Novela Paula Coelha u originalu je napisana na portugalskom, a prevedena je na čak 56 jezika. Bestseller koji je pokorio svijet i danas je rado u rukama milijuna ljudi diljem svijeta.

“Da Vincijev kod”, Dan Brown – 57 milijun primjeraka

Kontroverzan roman koji se temelji na fiktivnoj priči kako je Isus Krist bio u braku s Marijom Magdalenom i kako je Kristov potomak zapravo kalež kojeg čuva tajna skupina čuvara. Knjiga koja je potakla brojne rasprave, bojkote i osude također je dobila svoju filmsku inačicu.

“Twilight saga”, Stephenie Meyer – 43 milijuna primjeraka

Ljubavna priča Belle Swan i Edwarda Cullena, besmrtnog vampira zadnjih je godina grijala srce mladih diljem svijeta. Pogotovo zato što je kao i većina knjiga s ove liste pretvorena u multimilijunsku filmsku franšizu pa iz nekog razloga mnogi nisu mogli dočekati drugi nastavak filma te su pohrlili kupiti knjigu.

“Zameo ih vjetar”, Margaret Mitchell – 33 milijuna primjeraka

Jedan klasik svjetske književnosti. Knjiga koja je također, gle čuda, pretvorena u iznimno uspješan film, priča priču o Scarlett O’Hari, kćerki irskog imigranta koji ima plantažu u Georgiji tijekom Američkog civilnog rata. Ova novela osvojila je prestižnu nagradu Pulitzer, a njena filmska ekranizacija osvojila je najprestižniju filmsku nagradu Oscar.

“Misli i postani bogat”, Napoleon Hill – 30 milijuna primjeraka

Motivacijska knjiga o samopomoći i osobnom razvoju inspirirana pričama i savjetima koje je autor Napoleon Hill dobio od Andrewa Carnegiea, škotsko-američkog milijardera.

“Dnevnik Anne Frank”, Anna Frank – 27 milijuna primjeraka

Dirljiva priča o jednoj svakodnevici mlade Židovke Anne Frank. Ana je sva događnja zapisavala u svoj dnevnik, pisala je tijekom dvogodišnjeg skrivanja nje i njezine obitelji zbog okupacije Nizozemske od strane Nijemaca.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Đurđica Banić

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close