Scena

Tonković iz Otočca prigodno objavio obradu klasika: “Vivaldi, tambura i zima! Kako? Lako…”

Prvi tamburaš s diplomom u Hrvatskoj, ali i u svijetu, dolazi iz Gacke. Iako je to malo poznato, završio je Visoku školu za glazbenu umjetnost “Ino Marković” po licenci Moskovskog državnog konzervatorija P.I. Čajkovski u Lovranu. Diplomirao je 2005. godine. On je Zvonimir Tonković, profesor tambure iz Otočca. Razgovarali smo s njim u intervjuu još 2014. godine, prisjetite se ovdje.

Dosad je široj javnosti bio poznat po djelu “Velebitska praskozorja” koja se i danas rado puštaju na kulturnim događanjima vezanim za Liku, a osim što je angažirani profesor svirao je i tamburu u nekoliko bendova.

Međutim, danas je Tonković na YouTube-u objavio još jedno ozbiljno klasično djelo. Obradu 2. stavka Zime, baroknog skladatelja Vivaldija, jednog od djela iz poznata Četiri godišnja doba. U videu su autorske fotografije iz Gacke doline, a o svemu je obavijestio na Facebooku. Poslušajte na linku!

Vivaldi, tambura i zima! Kako? Lako… 1725.g. jedan od najvećih baroknih skladatelja Antonio Vivaldi objavio je ciklus koncerata za violinu i orkestar pod nazivom “Četiri godišnja doba”. Glazbom je opisao prirodu i sve njene čari. Od razigranog i raspjevanog “Proljeća” do cvokotave, surove, ali opet lijepe i pomalo mistične “Zime”. Kako to zvuči na tamburi, slobodno poslušajte. Idealno za opuštanje uz vatricu, dok vani vije hladni sjeverni vjetar. Zimo 2017. zasad si nam dobra. Samo takva i ostani. – status je Tonkovića.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Z. Tonković

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close