Zdravlje

Tko će i kako smjeti koristiti marihuanu u medicinske svrhe?

Vijest o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe i to vrlo skoro odjeknula je hrvatskom javnošću. I sama Vlada je na svojoj službenoj Twitter stranici objavila fotografiju uz koju piše kako je Povjerenstvo, osnovano u siječnju 2015., preporučilo korištenje marihuane u medicinske svrhe.


Iz Hrvatske ljekarničke komore se nadaju da neće biti zlouporabe i učinit će sve da to spriječe. Još uvijek ne znaju koliko će pacijente, koji će imati pravo koristiti marihuanu u medicinske svrhe to koštati.

Ministarstvo zdravlja objavilo je Pravilnika o uporabi marihuane u medicinske koje je u javnoj raspravi i kojim se predlaže reguliranje propisivanja i izdavanja lijekova koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC).

1. Marihuana bi se u ljekarnama mogla naći 10. listopada

Trenutačno traje javna rasprava o novom Pravilniku. O legalizaciji,  ako se usvoji pravilnik, bit će odlučeno za mjesec dana. Marihuana bi se tako na policama ljekarni mogla naći već 10. listopada.

2. Marihuana će se moći davati samo u tabletama

Strogi Pravilnik Ministarstva zdravlja propisuje da je liječnici mogu davati samo u tabletama i to u maksimalnoj dozi od 7,5 grama mjesečno, doznaje.

3. Moguće je da će se marihuana davati i u drugim oblicima

Razmišlja se još o ulju, nazalnim sprejevima te samim cvjetove indijske konoplje.”To se od sušenih cvjetnih dijelova ženske biljke kanabisa izrađuje pripravak za inhaliranje, to nije pušenje nego inhaliranje preko određenih aparata”, kazala je Katica Vugrinčić-Tomičić, Hrvatska ljekarnička komora.

4. Marihuana samo za one koji boluju od ove četiri bolesti

Pravo na medicinsku marihuanu imat će samo pacijenti koji boluju od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a i epilepsije – a u tom slučaju – marihuana će se moći propisati čak i djeci.

5. Marihuana će se propisivati na elektronski recept

“Ideja je da se propisuje na elektronski recept. U prvo vrijeme neće biti sufinancirano od HZZO-a, cijeli trošak snosit će pacijenti”, poručuje Ognjen Brborović, predsjednik Povjerenstva za medicinsku upotrebu kanabisa.

6. Marihuanu u medicinske svrhe plaćat će pacijenti

U ljekarničkoj komori još ne mogu niti pretpostaviti koliko bi marihuana mogla koštati pacijente. No, učinit će sve da spriječe moguće zlouporabe – odnosno da do nje ne može doći svatko.

“Ako postoji mogućnost da im ta marihuana olakaša život sad ima ta mogućnost to je najvažnije, a ono što će budućnost donijeti onda će se i pravilnici prilagođavati. Ja se nadam da neće biti zlouporava”, dodaje Vugrinčić-Tomičić iz Hrvatske ljekarničke komore.


Tekst: telegram.hr

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close