DogađanjaTurizam

TJEDAN VRHOVINA Tajna špilje Bezdanjače

U novom izdanju serijala “Tjedan destinacija” i ovog ljeta donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini turističkih destinacija Ličko-senjske županije i šire. Deseti Tjedan destinacije posvećen je općini Vrhovine. 

Nedaleko od Vrhovina, u utrobi brda Vatinovac, nalazi se špilja po imenu Bezdanjača. Otkrivena je prije 50 godina, nakon što nitko nije ušao unutra 3000 godina. U dubini špilje speleolozi su pronašli 200 ljudskih kostura i različitih predmeta iz brončanog doba. Ovo neobično i važno arheološko nalazište tema je prvog nastavka Tjedna Vrhovina.


Jedan od speleologa koji je istraživao špilju Bezdanjaču je Hrvoje Malinar koji je prigodom boravka u špilji u snu doživio viziju događaja koji se na tom mjestu zbio prije tri tisuće godina. Malinar je pronašao veliki broj kostura, oruđa i oružja u različitim dijelovima špilje koji pričaju jednu tragičnu priču iz života protoilira, pradavnih stanovnika Vrhovina i Like.

Špilja Bezdanjača u 12. i 13. stoljeću prije Krista služila je kao groblje obližnjih stanovnika. Tijela pokojnika nisu zakapana, već su polagana u prirodne udubine uz rubove prve dvorane špilje. U sklopu pogrebnog obreda tijela su prekrivena crvenom bojom, a nakon pokopa prinosile su se životinjske žrtve. Pored lubanja pokojnika pronađene su posude s hranom za posljednje putovanje, nakit i oružje.

Nalazi iz druge dvorane špilje otkrivaju da je u jednom trenutku prošlosti netko u špilji i živio. Ovdje je pronađeno  ognjište s ostatcima paljevine, ostatci ležajeva od slame i paprati te velike posude sa zalihama hrane. Kako je ulaz u špilju strm i nedostupan, pretpostavlja se da se radi o skloništu. Brončano doba je bilo nesigurno vrijeme velikih seoba i kad su se na području Vatinovca pojavili neprijateljski ratnici, stanovnici su se sklonili u Bezdanjaču nadajući se da ih neprijatelji neće pronaći špilju.

Što se na kraju dogodilo s ljudima koji su se skrivali u Bezdanjači, otkrivaju nalazi iz trećeg, najdubljeg dijela špilje. I na tlu treće dvorane pronađeni su ljudski ostatci, ali ovaj put kosti su bile razbacane, bez tragova rituala. Pretpostavlja se da su neprijateljski ratnici otkrili špilju i ljude skrivene u njoj, došlo je do borbe i stanovnici su pogubljeni u grobnici svojih predaka. To dokazuje i kostur muškarca s bakrenom sjekirom koji je pronađen u uskom i niskom kanalu špilje, gdje se vjerojatno sakrio od neprijatelja i preminuo od ozljeda zadobivenih u borbi.

Duh tame

Speleolog Hrvoje Malinar je strast prema istraživanju Bezdanjače prenio i na svoju kćerku Mirnu koja je upisala studij arheologije i odabrala Bezdanjaču za temu diplomskog rada. Inspirirana očevom vizijom i arheološkim nalazima iz špilje, Mirna Malinar je napisala roman “Duh tame” u kojemu je opisala život u prapovijesnom selu ispod Bezdanjače i oživjela događaje koji su se ovdje zbili u davnoj prošlosti.

 

 

Foto: screenshot YouTube

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close