LifestyleTurizam

TJEDAN SLUNJA Na današnji dan prije 22 godine oslobođen je Slunj

U “Tjednu destinacije” donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini turističkih destinacija. Nakon “Tjedna Plitvica”,“Tjedna Otočca” i “Tjedna Gospića”, četvrti “Tjedan destinacije” posvećen je slikovitom gradu Slunju.


Nakon što smo istražili prirodne i kulturne znamenitosti grada Slunja i posjetili idilično naselje Rastoke, na kraju “Tjedna Slunja” prisjetit ćemo se teških godina Domovinskog rata na području Slunja. Na današnji dan prije 22 godine u vojno-redarstvenoj operaciji Oluji oslobođen je slunjski kraj te nakon četiri godine okupacije Slunj je vraćen Hrvatskoj.

Okupacija Slunja započela je nakon tri mjeseca obrane u okruženju od daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Kordunsko bojište je bilo geostrateški važno zbog prometnoga položaja Karlovca, gdje su napadi izravno prijetili presijecanjem hrvatskoga teritorija. Oko 800 slunjskih branitelja uspjelo je zadržati neprijatelja sve do studenog 1991. godine i tako onemogućile brzo presijecanje Hrvatske.

Dana 16. studenog 1991. godine srpska paravojska i JNA tenkovima su ušli u Slunj iz pravca slunjskog poligona, Plitvica, Vojnića i Meduna i započeli etničko čišćenje nad oko 13 000 mještana tog gradića i okolnih naselja. Prognanici su se povlačili preko Bosne i Hercegovine u neokupirane dijelove Hrvatske, a većina mještana Slunja progonstvo je provela u Karlovcu.

Padom Slunja u četničke ruke otvorio se prostor za djelovanje ratnim zločincima. Od 1991. do 1995. godine u slunjskom kraju je ubijeno više od 300 civila i branitelja. 175 žrtava činile su žene, starci i djeca. Mnogi stanovnici Slunja prošli su srpske logore. Okupatori su pljačkali, palili i uništavali kuće i sakralne objekte u slunjskom kraju i potpuno devastirali Rastoke.

Okupacija Slunja trajala je do kolovoza 1995. godine, kada su u vojno-redarstvenoj akciji “Oluji” hrvatske vojne snage oslobodile slunjski kraj. Nakon što je zauzela Plitvice, 1. gardijska brigada se 6. kolovoza 1995. spojila sa snagama 5. korpusa Armije BiH. Nakon toga je krenula na sjever i ušla u Slunj zajedno sa snagama ZP Karlovac s ogulinskog dijela bojišta.

Nakon oslobođenja Slunja hrvatski branitelji su zatekli opustošen i uništen grad. Nakon povratka stanovništva Slunj je pretvoren u veliko gradilište i uslijedile su godine liječenja ratnih rana, obnove i oporavka gospodarstva koji traje sve do današnjih dana

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Facebook Turistička zajednica Grada Slunja

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close