ScenaTurizam

TJEDAN SENJA Gdje sve možete upoznati senjske uskoke?

U drugom izdanju serijala “Tjedan destinacija” i ovog ljeta donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini turističkih destinacija Ličko-senjske županije. Prvi “Tjedan destinacija” posvećen je najstarijem gradu sjevernog Jadrana, Senju.

Šesnaesto stoljeće najslavnije je doba senjske povijesti. Bilo je to vrijeme senjskih uskoka koji su napadali Osmanlije na kopnu i Mlečane na moru te čitavo jedno stoljeće uspješno branili grad od višestruko jačih neprijatelja. Kroz različite turističke sadržaje grad Senj i danas čuva uspomenu na ove hrabre ratnike. Gdje sve možete upoznati uskoke kad se nađete u gradu Senju, pročitajte u trećem nastavku Tjedna Senja!


1. Posjetite utvrdu Nehaj

Iznad grada Senja ponosno se uzdiže uskočka tvrđava Nehaj. Izgrađena je 1558. godine, a u njenim zidinama nalazi se oko stotinu puškarnica i 11 topovskih otvora. U utvrdi su postavljene izložbe Senjski uskoci i Senjska primorska kapetanija na kojima možete razgledati predmete, oružje i odore iz doba uskoka. S vidikovca na vrhu Nehaja pruža se lijep pogled na Učku, Velebit i Hrvatsko primorje

Izvor: LIKACLUB

2. Upoznajte moderne uskoke

Od 2010. godine u sklopu Pučkog otvorenog  učilišta M.C. Nehajev djeluje Povijesna postrojba Senjski uskoci. Članovi postrojbe, odjeveni u povijesne odore, predstavljaju grad Senj na različitim događanjima u zemlji i inozemstvu. Prema Statutu Udruge, član postrojbe može biti muška osoba između 25 i 50 godina starosti,  koja svojim načinom života uživa ugled u gradu i promiče moralne vrijednosti .

Foto: visitsenj.com

3. Posjetite “Uskočke dane”

Svake godine u mjesecu srpnju u Senju se održava manifestacija oživljene povijesti pod nazivom “Uskočki dani”. U sklopu manifestacije održava se sajam tradicijskih obrta, radionice streličarstava i mačevanja, povijesno-edukativne predstave, nastupi žonglera i lakrdijaša, vatreni nastupi, srednjovjekovni plesovi, a i glazba je iz onog doba. Senjski uskoci te gostujuće uskočke i viteške skupine uprizoruju dvoboje vitezova, dnevne i noćne opsade grada, viteške turnire te pomorsku bitku u senjskoj luci.

Foto: visitsenj.com

4. Stiže i serija o uskocima!

U ožujku ove godine Senj se na kratko vratio u 16. stoljeće za potrebe snimanja igrano-dokumentarne serije “Doba uskoka‘”. U seriji redatelja Božidara Domagoja Burića se, između ostalih, pojavljuju Amar Bukvić u ulozi uskoka Juriše Hajduka i Dušan Bućan koji tumači ulogu Josipa Rabatte. Hrvatska radiotelevizija je za potrebe serije dala izraditi približno 600 kostima koji su unikatan ručni rad. Serija će imati četiri nastavka, a njezino prikazivanje na Hrvatskoj radioteleviziji očekuje se krajem ove godine.

Foto: Marijan Prpić

5. Divovska uskočka kapa

Važan dio odore uskoka bila je crvena vrećasta kapa – Crvenkapa koju vraća iz zaborava senjska umjetnica Marija Zudenigo. U kolovozu prošle godine Zudenigo je pokrenula interdisciplinarni projekt u sklopu kojega se na nizu radionica diljem Hrvatske oblikuju crveni kvadrati tkanine koji će se na kraju spojiti u jednu veliku uskočku kapu koja će obujmiti tvrđavu Nehaj. Ulomci tkanine pristižu iz cijele Hrvatske, a da bi se napravila takva divovska uskočka kapa, bit će potrebno sakupiti ukupno oko 14 tisuća ulomaka.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: visitsenj.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close