TehnologijaTurizam

TJEDAN SENJA Lijepa i ohola Bura i čelični divovi u Vrataruši

U drugom izdanju serijala “Tjedan destinacija” i ovog ljeta donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini turističkih destinacija Ličko-senjske županije. Prvi “Tjedan destinacija” posvećen je najstarijem gradu sjevernog Jadrana, Senju.

Nakon predivnih senjskih uvala i plaža, drugi nastavak Tjedna Senja posvećen je buri, prirodnom fenomenu koji je karakterističan za grad Senj. S burom su povezane brojne narodne legende i jedna impresivna lokacija u zaleđu Senja, a o čemu se radi – pročitajte u nastavku!


Bura je izrazito jak i hladan vjetar karakterističan za Sjeverni Jadran. Bura puše s kopna na more, a na području Senja je najčešća, najdugotrajnija i najjača, o čemu govori i poznata pučka izreka: “U Trstu se bura rodila, u Riki se napuhavala, a u Senju je celu forcu dala.”

Kako je bura dobila ime?

Riječ bura nastala je od grčkog i latinskog “boreas”. U grčkoj mitologiji Borej je utjelovljen kao snažni i nasilni bog sjevernog vjetra i kralj drugih vjetrova.

Za razliku od silovitog grčkog boga, u narodnim legendama bura je prikazana kao mlada djevojka. Petar Zoranić je u romanu “Planine” zapisao legendu o Buri, lijepoj djevojci plemenitog roda koja je jednom prilikom izjavila da je ljepša i od samih vila. Zbog oholosti Bog je Buru ošinuo gromom i bacio u pakao, gdje ona tužno uzdiše sjećajući se svog sretnog života, a od njezinih uzdaha nastaje snažan i hladan vjetar – bura.

Druga legenda kaže da je bura djevojka koja se ranjava po krovovima i drveću kad netko opsuje vjetar. Za osvetu onome tko ju je opsovao može zapaliti kuću iskrom iz dimnjaka. Zbog toga su naši stari vjerovali da se buru nikad ne smije opsovati.

Izvor: Wikimedia Commons

Čelični divovi u Vrataruši

U blizini Senja, na obroncima Velebita nedaleko Vratnika, nalazi se jedna impresivna lokacija povezana s vjetrom i senjskom burom. U vjetroparku Vrataruša neumorno se okreće 14 vjetrenjača koje koriste potencijal bure za proizvodnju električne energije. Vrataruša je puštena u pogon 2010. godine i bila je prva vjetroelektrana u Hrvatskoj priključena na prijenosnu mrežu te po snazi najveća vjetroelektrana u ovom dijelu Europe.

Izvor: Wikimedia Commons

Tek kad se nađete u podnožju ovih vjetrenjača, shvatite koliko je zapravo ogromna njihova snaga i veličina. Toranj svake vjetrenjače visok je 80 metara, a duljina lopatica iznosi 45 metara. Pri vrtnji lopatice opisuje krug promjera 90 metara, a njihovi vrhovi sežu do 35 metara iznad tla, dok ukupna visina turbine od tla do vrha lopatice u okomitom položaju iznosi 125 metara.

Izvor: Wikimedia Commons

Osim zbog dojmljivih vjetrenjača, Vrataruša je idealno odredište za izlet jer se s vjetroparka pruža prekrasan pogled na more, Senj i Kvarnerske otoke. Kad se nađete u blizini Senja, obavezno posjetite Vratarušu i upoznajte čelične divove i lijepu i oholu Buru!


 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close