ScenaTurizam

TJEDAN SENJA: “Karneval biži, ki ča uvati nek drži!”

U “Tjednu destinacije” donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini ličkih turističkih destinacija. Nakon Tjedna Plitvica, Otočca, Gospića i Slunja, peti “Tjedan destinacije” posvećen je najstarijem gradu sjevernog Jadrana, Senju.


Nakon što smo istražili kulturne i povijesne znamenitostu na području grada Senja, drugi dio “Tjedna Senja ” posvetit ćemo najpoznatijem senjskom događanju – Međunarodnom senjskom ljetnom karnevalu koji se ovih dana održava u Senju 46. godinu zaredom.

Međunarodni senjski ljetni karneval jedan je od najstarijih i najvećih ljetnih karnevala u Republici Hrvatskoj. Nastao je iz zimskih pokladnih običaja tako što je stoljetna senjska mesopusna tradicija prenesena u ljeto. Prvi senjski ljetni karneval održan je davne 1967. godine na Ljetnoj pozornici podno Nehaja. Na prvom ljetnom karnevalu pod nazivom “Dan senjske letnje večeri” okupilo se više od 200 maškara, a održalo se i natjecanje maski. Otada se senjski ljetni karneval održava svake godine drugog vikenda u kolovozu, a s vremenom je poprimio međunarodni karakter i proširen je na više dana.

Tjedan bogat karnevalskim događanjima

Karnevalska zabava u Senju traje cijeli tjedan i prožima nekoliko lokacija diljem grada.Tijekom karnevalskog tjedna bogati program uključuje malu karnevalsku povorku, svečano otvorenje karnevala, “Maškaranu moto-alku”, “Reviju maškaranih kostima” i “Karnevalski šušur”. Posebno je zanimljiva “Maškarana moto-alka”, zabavna verzija Sinjske alke u kojoj se maskirani parovi na motorima natječu u gađanju alke. Posjetitelji karnevala mogu i kušati karnevalske krafne, kupiti prigodne maske, uživati u nastupima plesnih i žonglerskih skupina te bogatom glazbenom programu.

20638818_10154942725407711_4379962764848225144_n
Foto: Senj Tourist Board

Velika karnevalska povorka

Međunarodni senjski ljetni karneval svoj vrhunac doživljava u subotu, kada u velikoj karnevalskoj povorci kroz ulice grada sudjeluje oko tri tisuće maškara. Povorka kreće s Nehaja, a završava na najvećem senjskom trgu Cilnici, nakon čega slijedi zabavni program do ranih jutarnjih sati. Osim kostimiranih grupa iz Senja, Rijeke, Zagreba, Đakova, Garešnice, Gradiške, Jastrebarskog, Siska i ostalih hrvatskih gradova, u povorci tradicionalno sudjeluju i maškare iz Slovenije (Ptuj), Austrije (Pandorf), Mađarske (Kiseg), Slovačke (Senec), Češke (Vratimov), Poljske (Wielun)…

14034780_10153909231942711_7568718045639464426_n
Foto: Senj Tourist Board

Grad Senj je jedan od suosnivača nacionalne udruge karnevalskih gradova, a član je i europske udruge karnevalskih gradova (FECC).Osim što upotpunjuje turističku ponudu grada Senja, Međunarodni senjski ljetni karneval predstavlja i čuva bogatu senjsku  karnevalsku tradicijsku baštinu. Tradicijsko geslo senjskog karnevala je: “Karneval biži, ki ča uvati nek drži!”, a himna karnevala je “Dođi u Senj” za koju je tekst i glazbu napisao Hrvoje Hegedušić.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Facebook - Senj Tourist Board

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close