ScenaTurizam

TJEDAN SENJA 7 razloga zbog kojih biste trebali posjetiti grad Senj

U “Tjednu destinacije” donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini ličkih turističkih destinacija. Nakon Tjedna Plitvica, Otočca, Gospića i Slunja, peti “Tjedan destinacije” posvećen je najstarijem gradu sjevernog Jadrana, Senju.


Između Jadranskog mora i obronaka Kapele i Velebita nalazi se jedno od najstarijih naselja u Hrvatskoj. Od srednjeg vijeka, preko slavnih senjskih uskoka pa sve do doba Marije Terezije, u Senju na svakom koraku možete vidjeti tragove duge prošlosti ovog starog hrvatskog grada. Na početku “Tjedna Senja” donosimo 7 kulturnih i povijesnih znamenitosti koje možete vidjeti u Senju.

Kula Nehaj

Kockasta tvrđava Nehaj koja se nalazi na istoimenom brdu simbol je grada Senja te se u stiliziranom obliku nalazi i na grbu grada. Tvrđavu su u 16. stoljeću izgradili senjski uskoci koji su branili grad od osmanskih napada zbog čega se u njenim zidinama nalazi oko stotinu puškarnica i 11 topovskih otvora. U tvrđavi se mogu razgledati povijesne ilustracije, predmeti, oružje i odore. S Nehaja se pruža lijep pogled na Učku, Velebit i Hrvatsko primorje, a Park Nehaj ispod tvrđave nudi niz sadržaja za sve uzraste.

Gradski Muzej Senj

Gradski muzej Senj nalazi se u palači ugledne senjske plemićke obitelji Vukasović koja je izgrađena početkom 15. stoljeća u gotičko – renesansnom stilu. U muzeju se mogu razgledati Arheološka i hidroarheološka zbirka, Numizmatička zbirka, Zbirka glagoljice i glagoljskog tiskarstva, Zbirka oružja i vojne opreme, Zbirka novije senjske povijesti, Etnografska zbirka – Bunjevci i Prirodoslovna zbirka – Velebit. U muzeju se čuvaju i ulomci Senjske ploče, hrvatskog glagoljaškog spomenika koji je nastao gotovo istodobno kad i Bašćanska ploča.

Crkva sv. Marije od Arta u Parku senjskih književnika

U gradu Senju rođeni su mnogi poznati hrvatski književnici i pjesnici – Silvije Strahimir Kranjčević, Vjenceslav Novak, Milutin Cihlar Nehajev… Njima je posvećen Park senjskih pjesnika, a osim bista književnika, u parku se nalazi još jedna važna senjska znamenitost – zavjetna crkva sv. Marije od Arta. U ovoj slikovitoj crkvici pored mora senjski pomorci, ribari i njihove obitelji stoljećima su tražili zaštitu Majke Božje. U unutrašnjosti crkve mogu se vidjeti makete brodova koje su izradili senjski pomorci i darovali crkvi prije plovidbe ili kao zahvalu za sretni povratak svome domu.

11903_10151277517157711_581244556_n
Foto: TZ Grada Senja – Facebook

Velika vrata

Na ulazu u grad Senj nalaze se kamena vrata koja označavaju mjesto na kojemu završava Jozefina, cesta od Karlovca do Senja koju je dao izgraditi car Josip II. Na vrhu vrata uklesana je Kruna Habsburgovaca, a ispod nje riječi Josephinae Finis. Na vratima se nalaze oznake udaljenosti između Senja i drugih gradova izraženih u njemačkim miljama – od Senja do Karlovca (13,5 g.m. 102 km), Zagreba (21 g.m. 160 km), Varaždina (31 g.m. 242,5 km) i Beča (63 g.m. 472,5 km).

Gradska_vrata_Senj_082011_roberta_f
Foto: wikipedia

Sunčani sat

U sjevernom dijelu grada, na ulasku u Senj s riječke strane, nalazi se sunčani sat, kamena građevina s metalnim šipkama čija sjena pokazuje vrijeme. Grad Senj leži na 45. paraleli, točno na sredini između ekvatora i Sjevernog pola, a sunčani sat se nalazi  na bijeloj liniji kojom je označena 45. paralela.

800px-ParalelaZ45
Foto: wikipedia

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije

Romaničko-gotičko-barokna Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije najznamenitiji je spomenik vjere i kulture u gradu Senju.  U katedrali se nalazi mnogo vrijednih spomenika od kojih je najznačajniji grob senjskog biskupa Ivana Cardinalibusa. U Katedrali se čuva i reljef Svetog Trojstva na koji je uklesana najstarija poznata varijanta hrvatskog državnog grba. Ispod Katedrale nalaze se čuvene senjske katakombe. U ove podzemne grobnice sve do 60-ih godina 19. stoljeća pokapani su ugledni senjski svećenici i građani. Ulaz u katakombe nalazi se na starom trgu Cimiteru na kojemu su Senjani u 13. stoljeću izabrali Frankopane za upravitelje grada.

Trg Cilnica

Cilnica je najveći trg u gradu Senju, a mnogi Senjani ga nazivaju “Velika Placa”. Na sredini Cilnice nalazi se klasicistička fontana koju je 1845. godine obnovio slavni graditelj prvih modernih cesta u zapadnoj Hrvatskoj Kajetan Knežić. Na Cilnici se već dugi niz godina održavaju razne manifestacije, a jedna od  najpoznatijih i najvećih je Međunarodni senjski ljetni karneval.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close