KulturaTurizam

TJEDAN RAKOVICE: Znate li zašto je Sveta Jelena nebeska zaštitnica Rakovice?

U “Tjednu destinacije” donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini ličkih i hrvatskih turističkih destinacija. Nakon Tjedna Plitvica, Otočca, Gospića, Slunja i Senja, šesti “Tjedan destinacije” posvećen je slikovitoj Općini Rakovica.


Općina Rakovica je smještena u najjužnijem dijelu Karlovačke županije. Poznata je po prekrasnoj prirodi i bogatoj povijesti, a dobila je ime prema potoku bogatom rakovima koji je nekada protjecao kroz njeno središte. Općina Rakovica ovaj tjedan slavi blagdan svoje nebeske zaštitnice, svete Jelene Križarice. Kako je Sveta Jelena postala zaštitnica Rakovice, pročitajte u prvom dijelu “Tjedna Rakovice”!

Tko je bila Sveta Jelena?

Sveta Jelena je bila žena cara Konstancija Klora i majka cara Konstantina Velikog, skromna i ponizna žena koja je cijeli svoj život pomagala siromašnima, bolesnima i odbačenima. Upravo je ona potakla  sina Konstantina da 313. godine proglasi Milanski edikt kojim kršćanima daruje slobodu. Sagradila je brojne crkve i kapelice, a legenda kaže da je na hodočašću u Svetoj zemlji pronašla Kristov križ, zbog čega se naziva “Križarica”. Umrla je 18. kolovoza 330. godine, a njeni ostatci se danas čuvaju u jednom od vatikanskih muzeja. Ubrzo nakon smrti počeli su je štovati kao sveticu, a slavi se kao zaštitnica kršćana, obraćenika, arheologa, problematičnih brakova…

Bitka u Bojani

Sveta Jelena Križarica je zavjetna zaštitnica Rakovice i njoj je posvećena župna crkva u Rakovici. Legenda o izgradnji crkve Svete Jelene potječe iz vremena borbe s Turcima. Za vrijeme bitke u Bojani narod je zazvao pomoć Svete Jelene te se zavjetovao da će svetici izgraditi crkvu ako im pomogne pobijediti neprijatelje. Nakon pobjede nad Turcima zavjet je ispunjen i narod je sagradio crkvu svojoj zaštitnici u blizini polja na kojemu se odigrala bitka.

Župna crkva Svete Jelene

Rakovica je vrlo staro naselje i župa, a danas pripada Slunjskom dekanatu u Gospićko-senjskoj biskupiji. Župna crkva Svete Jelene je građena više godina, a 1843. je dobila svoj konačni oblik. U Drugom svjetskom ratu je pretrpjela velika oštećenja, a zatim i u Domovinskom ratu kad je zapaljena i nakon višednevnog granatiranja pretvorena u ruševinu. Nakon povratka 1995. započela je obnova. Do kraja 2001. crkva je u potpunosti obnovljena i djelomično opremljena što se nastavlja u narednim godinama postavljanjem oltara.

Najpoznatiji zbor Plitvičkih dolina

Svake godine sredinom kolovoza, na blagdan Svete Jelene, Općina Rakovica slavi svoju zaštitnicu. Nakon velikog misnog slavlja u prepunoj crkvi Svete Jelene, proslava se nastavlja u centru Rakovice, na poznatom “placu”. Prilika je to za tradicionalno okupljanje i druženje velikog broja ljudi. Pučki zbor u Rakovici jedan je od većih u široj okolici. Uz brojne zabavne sadržaje poput tobogana i lunaparka, te ugostiteljsku ponudu i bogati glazbeni program proslava traje do ranih jutarnjih sati.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close