DogađanjaTurizam

TJEDAN PLITVICA: Jeste li čuli legendu o Crnoj Kraljici?

U “Tjednu destinacije” donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini ličkih turističkih destinacija. Prvi “Tjedan destinacije” posvećen je najpoznatijoj ličkoj destinaciji, Plitvičkim jezerima.


Na početku “Tjedna Plitvica” ispričat ćemo vam jednu staru legendu iz plitvičkog kraja, priču o Crnoj Kraljici. Dok većinu ime Crne kraljice asocira na poznatu zagrebačku legendu, malo je poznato da i Ličani imaju svoju Crnu kraljicu. Za razliku od strašne kraljice s Medvedgrada, lička Crna kraljica bila je dobra vila s Velebita koja je stvorila prekrasna Plitvička jezera.

Stara narodna predaju koja se prenosila s koljena na koljeno kazuje da je u davna vremena plitvički kraj zahvatila velika suša od koje je izvor Crne rijeke presušio. Od velike vrućine ugibale su životinje i stradali usjevi, drveće je izgubilo lišće, a zemlja se pretvorila u prašinu. Očajni narod vapio je za kišom, ali se nebo nije htjelo smilovati.

Jednog dana u dolini Plitvičkih jezera pojavila se Crna kraljica sa svojom sjajnom pratnjom. Ova dobra vila koja je živjela u vilinskim dvorima na Velebitu došla je pomoći izmučenom narodu plitvičkog kraja. Dozvala je oblake i grmljavinu i naredila kiši da pada. Kiša je padala danima, a voda je sve više rasla dok se iz korita Crne rijeke nije stvorilo šesnaest jezera koja su bila međusobno povezana slapovima. Jezero koje je nastalo prvo dobilo je naziv “Prošćansko”, prema prošnji naroda za vodu.

U znak zahvalnosti što je spasila plitvički kraj od suše i poklonila obilje vode, narod je Crnoj kraljici sagradio dvorac na brdu iznad Kozjaka. Dobra kraljica je iz svog dvorca bdjela nad Plitvičkim jezerima i nastavila pomagati stanovnicima plitvičkog kraja kad god su se našli u nevolji.

Legenda o Crnoj kraljici i nastanku Plitvičkih jezera samo je jedna u nizu zanimljivih priča iz plitvičkog kraja. Po čemu je još posebna najpoznatija destinacija Ličko-senjske županije, otkrijte u sljedećim nastavcima “Tjedna Plitvica”!


 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close