ScenaTurizam

TJEDAN PERUŠIĆA: Znate li kako je Perušić dobio ime?

U “Tjednu destinacije” donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini ličkih i hrvatskih turističkih destinacija. Osmi “Tjedan destinacije” posvećen je Općini Perušić na zapadnom dijelu Ličkog polja.


Nakon što pročitali što piše na “pisanom kamenu iz Kosinja” i prisjetili se Nikole Lulića, jedinog Ličana koji je preživio Titanic, na kraju “Tjedna Perušića” ispričat ćemo vam priču o nastanku Perušića. Kako se Perušić nekada zvao, kako je dobio svoje današnje ime te što se nalazi na grbu Perušića, doznajte u nastavku.

Perušić je dobio ime u 15. stoljeću, prema prezimenu svojih osnivača, braće Dominika i Gašpara Perušića. Prije dolaska braće Perušić, mjesto se nazivalo Vrhovine odnosno Buške Vrhovine prema Buškoj  župi.

Tko je bio Gašpar Perušić

Plemićka obitelj Perušić potječe iz Dalmacije, a u ove krajeve je došla nakon pada Bosne. U Zadarskoj županiji nalazi se Perušić Benkovački, još jedno mjesto koje je nazvano prema obitelji Perušić. Gašpar Perušić bio je banski namjesnik koji je ratovao u mnogim bitkama protiv Osmanlija. Kao nagradu za vjernu službu, Anž Frankapan je 1487. godine braći Perušić poklonio feudalni posjed Vrhovine i po njima su Vrhovine dobile novo ime – Perušić koje se održalo do danas.

Zlatni lav

Stari grb Gašpara Perušića, na kojemu se nalazi zlatni lav, danas je simbol Općine Perušić. Gašpara Perušića povijest pamti kao jednog od potpisnika Požunskog mira kojim su hrvatske velikaške obitelji priznale pravo Habsburgovaca na hrvatsko-ugarsko prijestolje. Povelja o požunskom miru čuva se u Beču, a na njoj se, među pečatima brojnih hrvatskih plemića, može vidjeti i pečat s grbom Gašpara Perušića. Zlatnom lavu obitelji Perušić na grbu Općine Perušić dodano je srebrno pero. Pero, osim što podsjeća na ime Perušić, simbolizira i najstariju hrvatsku tiskanu knjigu Misal po zakonu rimskog dvora koja je tiskana u Kosinju 1448. godine

Turska kula

Na uzvisini iznad Perušića uzdižu se ostatci starog grada kojeg su Frankopani poklonili braći Perušić. Stari grad Perušić bio je okružen četverokutnim zidinama od suhozida s tri polukružne kule na uglovima. Unutar zidina nalazila se glavna okrugla kule po kojoj se stari grad u narodu zove “Turska kula”. Za vrijeme turskih osvajanja knezovi Perušići napustili su Perušić i preselili u Slovačku. Perušić je osvojen 1527.g., a zbog odličnog strateškog položaja bio je glavno tursko uporište u Lici. Kao svjedok burne prošlosti Perušića, do danas je ostala očuvana Turska kula i ostatci suhozida, zbog čega je Stari grad Perušić jedna od najočuvanijih obrambenih utvrda u Lici.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pećinski park Grabovača

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close