ScenaTurizam

TJEDAN PERUŠIĆA Turci, patuljci i skriveno blago u dubinama perušićkih špilja

U drugom izdanju serijala “Tjedan destinacija” i ovog ljeta donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini turističkih destinacija Ličko-senjske županije. Drugi “Tjedan destinacije” posvećen je Općini Perušić na zapadnom dijelu Ličkog polja.

Na području Pećinskog parka Grabovača i šire okolice nalazi se više od 4o špilja i jama. Ove mračne i tajanstvene rupe u zemlji od davnih vremena pobuđuju maštu stanovnika Perušića. Kroz stoljeća su nastajali brojni mitovi i legende o zakopanom blagu i fantastičnim bićima koja žive u tami podzemnog svijeta. Gotovo svaka špilja ima svoju priču, a neke od njih donosimo u trećem nastavku Tjedna Perušića.


1. Blago iz Orlovčića pećine

U selu Kvarte, nedaleko od Perušića, nalazi se Orlovčića pećina koja je dobila ime prema ratniku Jurju iz stare hrvatske plemenitaške obitelji Orlovčić. Legenda kaže da je Juraj iznad pećine sagradio grad Beč koji je uništen od Turaka 1527. godine. Ovu špilju speleolozi još nisu istražili jer je ulaz na strmoj litici, devet metara iznad tla. Stari ljudi pričaju da je špilja prostrana, ukrašena mramorom i da se u njoj nalazi kameni stol sa stolcima.

Neki vjeruju da je u špilji skriveno grčko blago. Legenda kaže da su u prošlosti selo Kvatre posjetili Grci pod izgovorom da su došli očistiti bunar. Navodno su cijelu noć čistili bunar, a zatim otišli u pećinu i sakrili blago koje se tamo i danas nalazi.

2. Radina pećina

Radina pećina u selu Fadljevići, nedaleko od Perušića, ime je dobila prema hajduku Radi koji je u njoj živio. Prema narodnim pričama, Rade je seljacima svake noći otimao ovce, krave i volove, a preko dana se skrivao u dubinama špilje. Hajduka se bojao cijeli Perušić, a onaj tko je htio izbjeći otimanje stoke, morao je Radi plaćati porez. Na kraju priče narod se usprotivio, pronašao hajduka i ubio ga ispred ulaza u pećinu.

3. Turski zatvor

U blizini Radine pećine nalazi se Turski zatvor. Kao što joj i ime govori, špilja je u doba Turaka služila kao zatvor za stanovnike Perušića koje su Osmanlije zarobili tijekom svojih pohoda. Turci su u špilji palili vatre i nesretne ljude gušili dimom. U dubini špilje i danas se mogu vidjeti ostatci kamenog zida na mjestu gdje se nalazio zatvor.

4. Sitvukova pećina

U Sitvucima, nekoliko kilometara od Turskog zatvora, nalazi se Sitvukova pećina. Na ulazu u špilju nalaze se kamene stepenice iz vremena Turaka. Speleolozi su u špilji pronašli hrastove pregrade stare nekoliko stotina godina, ostatke nagorjelog drveta i ljudske kosti. Vjeruje se kako su Turci i u ovoj špilji gušili lokalno stanovništvo. Druga legenda kaže da je u špilji Sitvukov utočište pronašao hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. kad je bježao od Mongola.

5. Medina pećina

Legenda o Medinoj pećini je nastala krajem 20. stoljeća, a ispričao ju je Perušićanin Jerko koji je jednog dana pošao istražiti unutrašnjost špilje. Lutajući hodnicima pećine, izgubio se i više nije mogao pronaći izlaz. Naišao je na prekrasnu kristalno bijelu dvoranu u kojoj je od umora zaspao. U san mu je došao patuljak i pokazao izlaz. Kad se Jerko probudio, poslušao je patuljkove upute i pronašao izlaz iz špilje. U znak zahvalnosti, Jerko redovito posjećuje Medinu špilju i patuljku ostavlja čokoladu koja svaki put nestane s mjesta na kojem ju je ostavio.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close