ScenaTurizam

TJEDAN PERUŠIĆA Što se nalazi na dnu jezera Kruščica?

U drugom izdanju serijala “Tjedan destinacija” i ovog ljeta donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini turističkih destinacija Ličko-senjske županije. Drugi “Tjedan destinacije” posvećen je Općini Perušić na zapadnom dijelu Ličkog polja.

Jezero Kruščica na rijeci Lici  jedno je od najljepših umjetnih jezera u Hrvatskoj. Izgrađeno je 1970. godine za potrebe Hidroelektrane Senj. Okruženo je šumom i bogato ribom zbog čega ga rado posjećuju ljubitelji prirode i ribolovci.


Malo je poznato da se u dubini Kruščice nalaze ostatci istoimenog sela po kojemu je jezero i dobilo ime. Za ljetnih mjeseci, u vrijeme niskog vodostaja, mogu se vidjeti temelji crkve i ruševine kuća. Potopljeno i zaboravljeno ličko selo Kruščica tema je drugog nastavka Tjedna Perušića.

Kako je Kruščica izgledala prije potapanja?

Kruščica je nekoć bila veliko selo kroz koje je protjecala rijeka Lika. U selu je živjelo oko 60 obitelji koje su se bavile poljoprivredom. Kruščicu su krasile mnoge ličke kamene i drvene kuće, imala je groblje i školu. U središtu sela nalazila se crkva posvećena nebeskom zaštitniku Kruščice, svetom Iliji.

Život u Kruščici je stao 1912. godine, kada je u selo došao inženjer i obavijestio stanovnike o gradnji umjetnog jezera. Početkom šezdesetih godina sve obitelji su dobile odštetu i započelo je iseljavanje. Nakon što su stanovnici napustili svoje domove, Kruščicu je 1965. godine prekrilo 80 milijuna kubika vode.

Što je ostalo od sela?

Ruševine sela na dnu Kruščice se već desetljećima opiru snazi vode. Jezero se redovito prazni svakih 10 godina zbog pregleda brane i popravka mogućih oštećenja. Jezero je posljednji put isušeno 2010. godine, a kad se voda povukla, na dnu su se pojavili ostatci uništenog sela – osušeno i mrtvo drveće, temelji i ruševine crkve sv. Ilije, napola srušeni kameni zidovi kuća, ostaci starog mlina i žrvnja za brašno…

Izvor: LIKACLUB

Dojmljivi i pomalo apokaliptični prizori s dna jezera privukli su mnogo znatiželjnika, a bivši stanovnici Kruščice su iskoristili priliku da još jednom vide svoje potopljene domove.

Izvor: LIKACLUB

Gdje su Kruščićani danas?

Većina stanovnika Kruščice preselila je u Zagreb, a samo desetak obitelji je odlučilo ostati u Perušiću i Klancu. Kako bi sačuvali barem dio tradicije svog sela, Kruščićani su premjestili oltar sv. Ilije i ostatke svojih predaka na druge lokacije. Ostatci pokojnika su položeni u zajedničku grobnicu, a kod Vaganca im je podignut spomenik. Oltar iz crkve sv. Ilije je premješten u crkvu sv. Ivana Krstitelja u Aleksinici.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close