ScenaTurizam

TJEDAN PERUŠIĆA: Nikola Lulić – jedini Ličan koji je preživio Titanic

U “Tjednu destinacije” donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini ličkih i hrvatskih turističkih destinacija. Osmi “Tjedan destinacije” posvećen je Općini Perušić na zapadnom dijelu Ličkog polja.


U noći sa 14. na 15. travnja 1912. godine, nakon sudara sa santom leda, potonuo je na svom prvom putovanju slavni putnički brod Titanic. Od 2.223 putnika i članova posade s Titanica se spasilo samo 705 osoba, a među njima se našao i Nikola Lulić iz okolice Perušića. Dojmljivu životnu priču jedinog Ličana koji je preživio tragediju Titanica, donosimo u drugom nastavku “Tjedna Perušića”.

Nikola Lulić je rođen 24. veljače 1883. godine u Konjskom Brdu pored Perušića. Prije putovanja na Titanicu, Atlantski ocean je prešao već dva puta. Kao 19-godišnji mladić dezertirao je iz austrougarske vojske i pobjegao u Ameriku gdje se zaposlio kao rudar u Minnesoti. U jesen 1911. se vratio u Liku kako bi posjetio suprugu i djecu, a u proljeće 1912. odlučio je ponovno otputovati u Ameriku.

Vođa puta

U potrazi za boljim životom, s Lulićem je u Ameriku krenulo i 17 Ličana. Kako je već godinama živio u Americi i dobro poznavao engleski jezik, Lulić je bio neslužbeni “vođa puta” putnika iz Hrvatske. Bio je njihov prevoditelj, pomagao im je da se lakše snađu na putovanju i pričao im što ih sve očekuje kad se iskrcaju na američko tlo. U zamjenu za pomoć, njegovi sunarodnjaci su mu platili kartu koja je koštala 170 švicarskih franaka.

Preživio zahvaljujući snalažljivosti

Na Titanicu je bilo 30 putnika iz Hrvatske, a preživjelo ih je samo troje. Lulić je bio jedini Ličan koji je preživio havariju. Svi Hrvati na Titanicu bili su siromašni putnici trećeg razreda koji su se nalazili u potpalublju. Nikola se spasio zahvaljujući svojoj snalažljivosti i domišljatosti. Iako su na čamce za spašavanje puštali su samo žene i djecu, Lulić je u gužvi ugrabio kapu jednog mornara i stavio je na glavu zbog čega su ga zamijenili za člana posade i pustili u čamac.

Priča o djetetu 

Nakon spašavanja s Titanica Lulić se našao u Americi bez posla i bez novca za povratak. Kako bi preživio, diljem Amerike je držao predavanja o svom iskustvu s Titanica, ali nije mnogo zaradio jer mu je menadžer uzeo većinu novca. Kako bi izbjegao osudu javnosti jer je napustio brod na kojemu su ostale još stotine žena i djece, pričao je malo drugačiju priču. Govorio je da se spasio tako što je skočio u ledenu vodu i doplivao do čamca za spašavanje s nečijim djetetom u naručju.

Mučila ga je savjest 

Nakon Prvog svjetskog rata Lulić se vratio se u Liku gdje je do kraja života živio skromno sa svojom obitelji. Njegovi potomci  kažu da nikada nije volio pričati o noći u kojoj je potonuo Titanic. Iako mu nitko od obitelji stradalih nije ništa zamjerao, Lulića je mučila savjest jer je on jedini preživio od svih Ličana koji su s njim putovali na Titanicu. Preminuo je u 80. godini života, 1962. godine u Perušiću gdje se nalazi i njegov grob.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close