ScenaTurizam

TJEDAN PAKLENICE Duboki kanjoni, ali i vrhovi Velebita – sve u Nacionalnom parku Paklenica!

U drugom izdanju serijala “Tjedan destinacija” i ovog ljeta donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini turističkih destinacija Ličko-senjske županije. Treći “Tjedan destinacije” posvećen je Paklenici i Lovincu.

Zbog svoje iznimne ljepote i brojnih prirodnih fenomena, prostor Velike i Male Paklenice već je 1949. godine proglašen nacionalnim parkom. Ovaj relativno mali prostor krase raznolika flora i fauna, atraktivni krajolici i bogata kulturna baština. Zašto je posjet Nacionalnom parku Paklenica neponovljivi doživljaj koji se dugo pamti, otkrijte u prvom nastavku “Tjedna Paklenice”!


Nacionalni park Paklenica prostire se na južnim obroncima Velebita, najduže planine u Hrvatskoj. Zajedno s Parkom prirode Velebit i Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit od 1978. godine dio je UNESCO-vog Rezervata biosfere Planina Velebit.

Prepoznatljiva obilježja Nacionalnog parka Paklenica su:

Autohtone šume crnog bora

Osnovni razlog proglašenja ovog prostora nacionalnim parkom bila je zaštita najočuvanijeg i najvećeg šumskog kompleksa na području Dalmacije.

Duboki kanjoni s potocima

Nacionalni park Paklenica obuhvaća područje bujičnih tokova Velike i Male Paklenice odnosno njihove prepoznatljive kanjone okomito urezane u južne padine Velebita.

Foto: NP Paklenica/Frane Klarin

Najviši vrhovi Velebita

Velebit je najviši upravo na prostoru Nacionalnog parka Paklenica. Tu se nalazi i njegov najviši vrh, Vaganski vrh (1757 m/nv) te preko 15 vrhova iznad 1700 m/nv na kojima razvija se posebno prilagođena planinska vegetacija čiji su značajan dio rijetke i ugrožene vrste.

Izvorne bukove šume

Nacionalni park Paklenica obiluje bukovim šumama koje su stanište brojnim gljivama te biljnim i životinjskim vrstama čiji je opstanak u većini Europe već upitan. Zajedno s prašumama i izvornim bukovim šumama još 11 europskih zemalja, od 2017. godine nalaze se na UNESCO-vom Popisu Svjetske Baštine. 

Foto: NP Paklenica/Natalija Andačić

Što vidjeti?

Nacionalni park Paklenica otvoren je za posjetitelje tijekom cijele godine. Idealno je odredište za sve one koji prednost daju aktivnom odmoru i boravku u prirodi – šetnji, planinarenju, penjanju, fotografiranju… Atraktivni krajolici i nedirnuta priroda Paklenice nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a svatko će za sebe naći nešto zanimljivo, što će ga ponovno pozvati da se vrati.

Saznajte što sve možete raditi u Nacionalnom parku Paklenica!

1. Posjetite etno-kuću Marasović i konobu Marasović

Etnografska cjelina zaseoka Marasovići na ulazu u kanjon Velike Paklenice sastoji se od više kuća, prizemnih i jednokatnih, poredanih pretežno u nizu, građenih u tradicionalnom stilu i ograđenih visokim dvorišnim zidovima na kojima su karakteristične ulazne kapije. Raskošne volute nad dvorišnim vratima svjedoče o majstorstvu klesanja kamena u podvelebitskom kraju.

Ovaj zaselak vrijedan je svjedok kulturne baštine i zaštićeno je kulturno dobro te se nalazi u Registru kulturnih dobara RH. U zaseoku je obnovljena etno-kuća Marasović, u sklopu koje se nalazi i konoba. Etno kuća i konoba otvorene su tijekom turističke sezone.

Foto: NP Paklenica/Dinko Denona

2. Razgledajte paklenički mlin

Potok Velika Paklenica sa svojim pritokama jedina je hidrološki značajnija površinska tekućica na južnom Velebitu. Duž potoka u 19. st. stanovnici koji su živjeli u kanjonu Velike Paklenice sagradili su 13 mlinova, a u njihove mlinove, uz naknadu, svoje su žito nosili stanovnici zaselaka bliže i šire okolice. Sve do 60-ih godina 20. stoljeća ti su mlinovi mljeli brašno stanovnicima Podgorja i okolice Zadra. Danas ni jedan mlin nije u funkciji, ali mlin 150 m sjeveroistočno od Ulaza 1 obnovljen je pa se može razgledati prilikom posjeta Nacionalnom parku Paklenica.

Tijekom sezone mlin je otvoren svakodnevno od 8.00 do 19.00 sati.

3. Prošetajte pješačkom stazom Pjeskarica

Pješačka staza „Pjeskarica“ odličan je izbor za posjetitelje koji se odluče hodati kroz kanjon Velike Paklenice od samog početka. Staza duga 1,5 km počinje od obnovljenog Pakleničkog mlina, 150 m sjeveroistočno od Ulaza 1 i vodi uz istočnu obalu potoka Velika Paklenica. Ljeti je na ovoj stazi moguće pobjeći od podnevnog sunca jer se većina staze proteže kroz šumoviti dio kanjona. Staza je relativno položena pa je pristupačna većini posjetitelja, no zbog zahtjevnosti terena nije prilagođena osobama s posebnim potrebama. Na stazi su na proširenjima postavljene klupice za odmor ili piknik pored kojih se nalaze i interpretacijske ploče na kojima možete saznati nešto više o zanimljivostima duž staze.

Foto: NP Paklenica/Dragica Jović

4. Uživajte u pogledu s vidikovca i utvrde Paklarić

Vidikovac Paklarić praktičan je izbor ako želite kroz 20 minuta laganog uspinjanja doseći pogled na more i Velebitski kanal. Poučna staza počinje pored obnovljenog Pakleničkog mlina nedaleko recepcije na Ulazu 1, a završava vidikovcem na nadmorskoj visini 121 m u neposrednoj blizini ostataka utvrde Paklarić.

Arheološka istraživanja su pokazala da je utvrda sagrađena u kasnom srednjem vijeku (14. -16. st.) na ostacima i od ostataka prapovijesnog bedema. Smatra se da je utvrda Paklarić kroz povijest bila važna prilikom nadziranja prometa koji je vodio iz Velebitskog kanala kroz Paklenicu preko Velebita prema Lici i obrnuto.

5. Upoznajte Podzemni grad Paklenice

U kanjonu Velike Paklenice, svega 5 minuta hoda od kraja ceste i parkirališta, nalazi se kompleks tunela iskopanih u stijeni ispod litica kanjona visokih do 400 metara. Podzemni tuneli popularno zvani „Bunkeri“ kopani su u strogoj tajnosti u periodu 1950. – 1953. godine, a kopala ih je jugoslavenska vojska za vrijeme političke krize između Jugoslavije i Sovjetskog saveza. Sve do početka 1990-ih nije se znalo što se krije iz zazidanih okana i kompleksa tunela ukupne površine 1500 m2 u kanjonu Velike Paklenice.

Po završetku Domovinskog rata Javna ustanova „Nacionalni park Paklenica“ dobiva ovaj prostor na trajno korištenje. 2000. godine uprava Parka započela je njihovo uređenje u prezentacijski centar. U kolovozu 2016. su posjetitelji dobili priliku vidjeti produkt dugogodišnjeg rada jer je prezentacijski centar „Podzemni grad Paklenice“ i službeno otvoren.

Foto: NP Paklenica/Dragica Jović

Od 1. svibnja do 30. rujna prezentacijski centar otvoren je svaki dan, za posjet u ostalim terminima potrebna je prethodna najava. Ulaz u podzemne tunele se ne naplaćuje.

Tijekom cijelog ljeta pa sve do listopada u “Bunkerima” možete posjetiti izložbu fotografija “Još samo korak” na kojoj su kroz 120 fotografija prikazani najviši paklenički vrhovi te bogat biljni i životinjski svijet.

6. Doživite avanturu na najpoznatijem penjalištu u Hrvatskoj

Kanjon Velike Paklenice u Nacionalnom parku Paklenica najpoznatije je penjalište u Hrvatskoj, a uvelike je poznato i među penjačima diljem Europe. Posebnu čar ovom penjalištu daju 400 m visoke stijene kanjona, potok Velika Paklenica uz koji se neposredno nalazi penjalište, blizina parkirališta te blizina morske obale.

Na penjalištu je uređeno oko 500 penjačkih smjerova različitih ocjena težine te različito dugih. Glavna penjačka sezona u Paklenici počinje u rano proljeće i traje do kasne jeseni, ali pojedine smjerove penjati se može i tijekom toplijih zimskih dana.

Javna ustanova Nacionalni park Paklenica osigurava dežurstva HGSS na penjalištu u terminima blagdana i praznika, a od sredine srpnja do sredine rujna svakodnevno. Na recepciji Parka penjači mogu kupiti i višednevne ulaznice.

Foto: NP Paklenica/Luka Tambača

7. Istražite špilju Manita peć

Manita peć jedina je špilja uređena za posjećivanje u Nacionalnom parku Paklenica. Izlet do Manite peći potrebno je unaprijed planirati te se u planinu uputiti dovoljno rano da biste je stigli posjetiti jer je špilja otvorena svega nekoliko sati dnevno i kako bi izbjegli uspon po kršu u najvrućem dijelu dana u ljetnom periodu. Za uspon od parkirališta u kanjonu Velike Paklenice do špilje trebate oko 1.30 sati. Obilazak špilje je moguć isključivo u pratnji vodiča, koji posjetitelje dočekuju ispred špilje.

Foto: NP Paklenica/Dinko Stopić

Ako sa sobom na izlet vodite psa, molimo vas da uzmete u obzir da će vas on zbog osjetljivog špiljskog ekosustava morati pričekati ispred špilje. Obilazak špilje se naplaćuje, a ulaznice kupujete kad se uspnete do špilje. Naplata se vrši isključivo gotovinom. Obilazak traje oko 30 minuta, a završava na istom mjestu gdje ste i ušli.

FOTO: NP Paklenica/Dinko Stopić

Redovni termini za obilazak špilje su:

Travanj – subotom 10:00 do 14:00

Svibanj, lipanj, listopad – ponedjeljkom, srijedom i subotom 10:00 do 14:00

Srpanj, kolovoz, rujan – svaki dan 10:00 do 14:00

Posjeti su mogući i izvan redovnih termina, ali isključivo uz prethodnu najavu najmanje tjedan dana unaprijed.

8. Okrijepite se u šumarskoj kući Lugarnica

Lugarnica je jednostavni ugostiteljski objekt, nalazi  se neposredno uz potok Velika Paklenica, duž glavne planinarske staze kroz kanjon Velike Paklenice. Udaljen je oko 8 km od Ulaza 1, a ako se s parkirališta uputite ravno u Lugarnicu, do nje stižete za otprilike 1.30 h.

U Lugarnici možete podići energiju turskom kavom ili hladnim pićem, a ako ste od hodanja gladni možete naručiti i nekoliko jela s ponude. Naplata usluga vrši se u gotovini.

Lugarnica je otvorena svakodnevno od sredine travnja do kraja listopada.

FOTO: NP Paklenica/Dragica Jović

9. Prenoćite u Planinarskom domu Paklenica

Duboko u bukovoj šumi uz potok Veliku Paklenicu, 10 km od Ulaza 1, nalazi se planinarski dom kojeg vodi i održava Planinarsko društvo Paklenica iz Zadra. Ako se do Planinarskog doma uputite ravno s parkirališta, do njega biste trebali stići za otprilike dva sata hoda.

Planinarski dom je otvoren tijekom cijele godine. U domu možete prespavati ako se odlučite na višednevni boravak u Nacionalnom parku. U ljetnom periodu preporučamo da se informirate o slobodnim ležajima u domu telefonski  na  +385 97 755 7654 (Irena Šaran) ili pošaljite upit na e-mail: [email protected]

10. Odmorite u starim kamenim kućama u Ramićima i Parićima

Stare kamene kuće koje su lokalni stanovnici obnovili  nude smještaj i okrjepu posjetiteljima Nacionalnog parka. Kuće za odmor Ramića dvori i Ivančev dom nalaze se dvanaestak kilometara udaljene od Ulaza 1, dva i pol sata hoda od parkirališta u kanjonu Velike Paklenice i idealno su mjesto za sve one koji traže odmor od stresa i svakodnevnog života.

Više o prirodnoj i kulturnoj baštini te turističkoj ponudi Nacionalnog parka Paklenica pročitajte ne web stranici parka.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano | Foto: NP Paklenica

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close