ScenaTurizam

TJEDAN OTOČCA: Znate li kako je Otočac dobio ime?

U “Tjednu destinacije” donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini ličkih turističkih destinacija. Nakon “Tjedna Plitvica”, drugi “Tjedan destinacije” posvećen je središtu pokrajine Gacke, gradu Otočcu.


“Tjedan Otočca” započinjemo pričom o značenju imena grada Otočca. Riječ Otočac doslovno znači mali otok,otočić. No kakve veze ima Otočac s otokom? U imenu grada Otočca ostalo je sjećanje na jedan otok prema kojemu je Otočac dobio ime i zahvaljujući kojemu je Otočac kroz dugi niz godina opstao sve do danas.

Kako bismo pronašli odgovor na pitanje iz naslova, vratit ćemo se u 17. stoljeće, u teško vrijeme turske opasnosti kada se pokrajina Gacka nalazila na prvoj liniji obrane od Turaka. Nakon što su osvojili veći dio Like i Krbavu, Turci su zaustavljeni na rubu Gackog polja.

Turci nikada nisu uspjeli osvojiti Gacku zahvaljujući vojnim posadama Otočke kapetanije koje su boravile u bivšim utvrdama plemićke obitelji Frankopan. Najvažnija utvrda od svih, po kojoj je kapetanija dobila i ime, bila je utvrda na riječnom otoku po imenu Otočac.

Neosvojiva utvrda na otoku

Iako nam je to danas teško zamisliti, Otočac se u prošlosti nalazio na prirodnom otočiću usred proširenja rijeke Gacke. Bio je utvrđen jakim zidinama u obliku nepravilnog sedmerokuta, sa šest kula na vanjskom zidu i visokom četverokutnom kulom unutar zidina. U vodi i mulju ispod zidina Otočca nalazile su se sojenice, kuće na debelim stupovima u vodi, u kojima su živjele obitelji vojnika. Stanovnici Otočca plovili su čamcima iz jedne kuće u drugu pa je Otočac nalikovao na “Veneciju u malom”.

Zahvaljujući idealnom strateškom položaju na otoku, okružen vodom i debelim zidinama, Otočac je bio gotovo neosvojiva utvrda koja je nekoliko stoljeća zaustavljala prolaz turskih osvajača do Senja i Primorja.

Fortica

U to vrijeme nastala je i Fortica, utvrda čiji se ostatci i danas mogu vidjeti na istoimenom brdu iznad Otočca. Izgradnju Fortice potakli su uskoci koji su iz Senja premješteni u Otočac. Uskoci su se bojali da će, ako Turci osvoje Otočac, pasti i njihov Senj. Zato su zajedno s Otočanima 1619. godine izgradili novu utvrdu koju su nazvali Fortica prema talijanskoj riječi „fortezza“ što znači mala utvrda, tvrđavica.

Tek sredinom osamnaestog stoljeća, nakon prestanka turske opasnosti, Otočac se počinje razvijati i izvan gradskih zidina. Nakon što je postao sjedište Otočke pukovnije, Carica Marija Terezija učinila je grad 1746. god velikim trgovištem. S vremenom su provedene brojne melioracije rijeke Gacke i Otočac je poprimio današnji izgled i kao jedini podsjetnik na burnu prošlost nekadašnje utvrde na otoku usred rijeke Gacke ostao je naziv – Otočac.

 


 

Komentari

Komentara


Foto: Kolorirana litografija Otočca Mate Brletića 1861.( preuzeta iz knjige Grad Otočac 5, Otočac, 1999.)

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close