ScenaTurizam

TJEDAN OTOČCA 7 razloga zbog kojih biste trebali posjetiti Otočac i dolinu rijeke Gacke

U “Tjednu destinacije” donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini ličkih turističkih destinacija. Nakon “Tjedna Plitvica”, drugi “Tjedan destinacije” posvećen je središtu pokrajine Gacke, gradu Otočcu.


Nakon povijesnog prikaza u kojemu smo otkrili podrijetlo imena grada Otočca, u novom nastavku “Tjedna Otočca” istražit ćemo grad Otočac i njegovu okolicu. Koje sve vjerske, kulturne i povijesne sadržaje možete posjetiti u gradu Otočcu  te kojim se sve zanimljivim aktivnostima možete baviti u dolini rijeke Gacke, otkrijte u nastavku!

1. Muzej Gacke Otočac

Muzej Gacke smješten je u samom centru grada Otočca. Kroz zbirku Otočac kroz povijest posjetitelji mogu pratiti događanja na prostoru Gacke od daleke prapovijesti, preko Rimljana i borbi s Turcima pa sve do Domovinskog rata.

U stalnom postavu muzeja možete razgledati i Japodsku zbirku (predmete materijalne kulture ilirskog plemena Japoda),
Etnografsku zbirku (predmeti tradicijske kulture karakteristične za ovo područje), Spomen zbirku akademskog slikara Stojana Aralice (svjetski poznatog koloriste rodom iz Otočca) i zbirku iz Domovinskog rata (naoružanje korišteno u ratu i kronologija ratnih zbivanja). Više o Muzeju Gacke pročitajte OVDJE.

2. Gačanski park Hrvatske memorije

U središnjem dijelu grada Otočca, u parku otočke Crkve Presvetoga Trojstva, na inicijativu Katedre čakavskog sabora pokrajine Gacke izgrađen je “Gačanski park hrvatske memorije”.

Na ukupno 32 kamene skulpture prikazano je 12 dugih stoljeća bogate povijesti pokrajine Gacke. Na vrhu svake skulpture uklesano je jedno slovo glagoljice, pisma koje je obilježilo hrvatsku povijest, a na glavnoj plohi svakog spomeniku nalazi se lik popraćen nazivom te povijesne osobe, događaja ili kulturološke činjenice. Više o Gačanskom parku Hrvatske memorije doznajte OVDJE

3. Križni put na obroncima Fortice

Naziv Mons Calvaria (Brdo Kalvarija) za brežuljak Fortica usred Otočca odaje činjenicu da je u prošlosti na ovome mjestu postojao Križni put, koji je 2006. godine zahvaljujući Međunarodnoj kiparskoj koloniji Gacka vraćen iz zaborava.

Križni put započinje u podnožju Fortice kompozicijom Presveto Trojstvo, nakon čega posjetitelji prolaze pored petnaest reljefa oblikovanih u bijelom istarskom vapnencu koji pričaju priču o Isusovoj muci i uskrsnuću. Kalvarija koja završava velikim kamenim križem sa hrvatskim ornamentalnim obilježjima vodi do jedinstvene kapelice Majke Božje Žalosne pri vrhu brežuljka. Više o Križnom putu pročitajte OVDJE, a ne propustite posjetiti i mjesto na kojemu se nalazila utvrda Fortica o kojoj smo pisali OVDJE.

4. Biciklistički klub Barkan iz Otočca

Biciklistički klub „BARKAN – OTOČAC“ djeluje od 2007. g.  s ciljem okupljanja djece, mladih i ostalih građana zainteresiranih za natjecateljsku i rekreacijsku vožnju bicikla,

Barkan svake godine organizira memorijalnu Barkanovu biciklijadu dolinom Gacke te kontinuirano radi na stavljanju Gacke doline na nacionalnu kartu biciklističkih ruta kroz uređenje i opremanje biciklističkih staza. Više o biciklističkom klubu Barkan otkrijte OVDJE.

5. Rijeka Gacka

Rijeka Gacka je jedna od najznamenitijih ponornica u Hrvatskoj. Izvire u Sincu, duga je 61 kilometar i ulijeva se u Jadransko more. Voda Gacke iznimno je čista i bogata kisikom. Zbog poznate potočne pastrve mnogi zaljubljenici u ribolov dolaze iz čitavog svijeta na Gacku loviti ribu, a posljednjih godina ovdje je procvjetala i nova sportska aktivnost– kajakarenje.

Osim ribolova i kajakarenja, na Gackoj i njenim pritocima možete razgledati  stare mlinove i vidjeti tradicionalni proces proizvodnje brašna. Više o vrilima Gacke, od kojih su najpoznatiji Tonković vrilo, Klanac i Majerovo vrilo, pročitajte OVDJE

6. Kuterevo

Nedaleko od grada Otočca, u uskoj uvali na obroncima sjevernog Velebita, nalazi se planinsko naselje Kuterevo koje je poznato po očuvanoj ruralnoj arhitekturi i tradicijskoj izradi predmeta od drveta poput tamburice kuterevke, bačvi, stolica…

Osim eko-etno sela, u Kuterevu možete posjetiti i utočište za medvjediće koji su nesretnim slučajem odvojeni od majke i koje je jedinstven ovakav projekt u svijetu. Utočište djeluje od 2002. godine, a kako su medvjedići othranjeni uz pomoć ljudi, ne mogu razviti vještine potrebne za samostalan život te cijeli život ostaju u utočištu. Više o utočištu otkrijte OVDJE

7. Švica 

Selo Švica nalazi na cesti koja vodi prema Kuterevu i Krasnu. U Švici možete posjetiti slikovito gornje Švičko jezero koje je bogato ribom te razgledati ostatke starih mlinica.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close