Turizam

TJEDAN NOVALJE: Paški trokut – dokaz da su izvanzemaljci posjetili otok Pag

U “Tjednu destinacije” donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini ličkih i hrvatskih turističkih destinacija. Deveti “Tjedan destinacije” posvećen je Novalji, gradu Ličko-senjske županije smještenom na sjeverozapadu otoka Paga.


Na otoku Pagu, nekoliko kilometara od Novalje, nalazi se Paški trokut, neobični otisak u kamenu za koji do danas nije pronađeno znanstveno objašnjenje. Zašto je Paški trokut izazvao veliki interes javnosti i koje sve teorije postoje o ovoj tajanstvenoj znamenitosti otoka Paga, pročitajte u prvom nastavku “Tjedna Novalje”.

Paški trokut je otkrio geodet Zdenko Grbavac u proljeće 1999. godine. Mjereći tlo, Grbavac je na predjelu po imenu Tusto čelo uočio pravilnu trokutastu površinu veličine oko 500 četvornih metara koja se razlikovala od okolnog kamenjara. Trokut je istokračan, veličine 32x32x22 metra, a kamenje unutar trokuta je svjetlije i drugačije teksture od kamenja izvan trokuta. Na svakoj stranici trokuta nalaze se neobične rupe duboke trideset centimetara.

Nastao prije 12.000 godina

Geolog Stjepan Zvonarić dokazao je da kamenje unutar trokuta, nakon se izloži ultraljubičastim zrakama, daje crvenu fosforenciju. Crvena fosforencija dokaz je da je trokut bio izložen ekstremnim temperaturama poput vulkana. Prema stupnju isijavanja geolozi su izračunali da je trokut nastao prije 12.000 godina, ali na području otoku Paga u to vrijeme nije bilo vulkanskih aktivnosti.

Ne postoji znanstveno objašnjenje

Ubrzo nakon otkrića, Paški trokut je postao velika senzacija koju je u samo tri godine posjetilo više od 30 000 znatiželjnika iz cijelog svijeta. Trokut su istraživali i znanstvenici i amateri, od geologa i i paleontologa do ufologa, o njemu je napisano nekoliko knjiga i alternativnih radova, ali do danas nitko nije uspio objasniti kako je trokut nastao i kakvo značenje imaju rupe na njegovim rubovima

Teorije o Paškom trokutu

O Paškom trokutu postoje brojne teorije, a ovdje ćemo nabrojati samo neke:

  1. Paški trokut je putokaz letećim tanjurima prema zviježđu Sirius
  2. Trokut je svetište prapovijesnog lovca
  3. Paški trokut prikazuje zviježđe Cefej
  4. Na trokutu su pronađene krhotine meteorita koji je uništio Atlantidu
  5. Paški trokut simbolizira Sveto Trojstvo i bio je povezan sa stigmama svećenika Zlatka Sudca

Trag spuštanja NLO-a

U  knjizi “Paški Venture Star” geolog Stjepan Zvonarić iznio je teoriju da je Paški trokut otisak izvanzemaljske letjelice nastao prilikom slijetanja prije 12.000 godina, a rupe na rubovima trokuta su tragovi nogara svemirskog broda. Zanimljiva je činjenica da je na području Paga nekoliko puta zabilježena pojava misteriozih svjetala koja mnogi pripisuju NLO-ima i povezuju s Paškim trokutom.

Mrtva zona

Mnogi posjetitelji su primijetili da unutar Paškog trokuta nema nikakvog znaka života, u njemu ne raste ni jedna biljka i ne zadržava se ni jedan kukac. Neki smatraju da ispod Paškog trokuta nalazi nešto skriveno. Bilo kako bilo, je li Paški trokut prirodni fenomen ili djelo ljudskih ruku, te jesu li izvanzemaljci prije 12.000 godina zaista posjetili otok Pag,  tajna je koju tek treba otkriti.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: otok-pag.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close