Turizam

TJEDAN NOVALJE Legenda o Kisi, antičkom gradu kojeg je prije 1.600 godina progutalo more

U serijalu “Tjedan destinacija” i ovog ljeta donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini turističkih destinacija Ličko-senjske županije i šire. Peti tjedan posvećen je Novalji.


Caska je maleno naselje bogate povijesti koje se smjestilo u istoimenoj uvali, samo 2,5 km udaljeno od Novalje. Brojni arheološki nalazi koje poslije jakog juga valovi izbacuju na obalu uvale, ali i ruševine građevina koje se mogu vidjeti na obali i ispod razine mora, stoljećima su izazivale znatiželju i poticale maštu lokalnih stanovnika.

Legende kažu da se na dnu Caske, u naslagama mulja, pijeska i morske trave, nalaze ostaci slavnog rimskog grada Kise koji je potonuo u strašnoj katastrofi prije 1.600 godina.

Kisa je bila najveće rimsko naselje na Pagu po kojemu se i cijeli otok sve do 13. stoljeća nazivao Kisa, o čemu svjedoče pisani dokumenti kasne antike i ranoga srednjeg vijeka. Ugledni rimski pisac i znanstvenik Plinije Stariji u 1. stoljeću je spomenuo otok Pag pod imenom Cissa Portunata. Pod imenom Sissa (tj. Cissa) otok Pag je ucrtan i na poznatoj Peutingerovoj karti – putnom zemljovidu nastalom u 4. stoljeću, dok ga bizantski car Konstantin Porfirogenet u 10. stoljeću naziva Kissa.

Izvor: www.tabula-peutingeriana.de

Legenda o propasti Kise 

Jedna od najpoznatijih legendi novaljskog kraja kaže da su stanovnici Kise bili oholi i živjeli razvratno, zbog čega ih je Bog odlučio kazniti – baš kao u biblijskoj priči o Sodomi i Gomori. Kako bi spasio dobre ljude, Bog je prije katastrofe u Kisu poslao anđela koji je u liku putnika namjernika građene molio za pomoć kako bi iskušao njihovu dobrotu. U cijelom gradu anđelu nitko nije htio pomoći, osim jedne djevojke po imenu Bona koja ga je primila u svoj dom i bogato ugostila. Anđeo je djevojci rekao da će stanovnici Kise biti kažnjeni i pomogao joj je da napusti grad, nakon čega se s neba spustio oganj i razorio Kisu koja je zauvijek potonula na morsko dno.

U potrazi za potonulim gradom

Osim u narodnim legendama, propast Kise se spominje i u djelima starih pisaca koji pišu da je grad potonuo šezdesetih godina 4. stoljeća uslijed razornog potresa koji je pogodio cijelo područje Sredozemlja. Na pitanje je li Kisa zaista postojala te zbog čega je i kako nestala, pokušala su odgovoriti sustavna arheološka istraživanja podmorja i priobalja uvale Caska koja su započela 2003. godine.

Istraživanja su iznijela na svjetlo dana brojne i vrijedne arheološke nalaze, poput antičkog groblja iz razdoblja od 1. do 4. stoljeća koje je otkriveno u zapadnom dijelu uvale. Godine 2005. pronađeno je odlično očuvano antičko drveno sidro, a dvije godine kasnije i prvi od četiri broda izrađena liburnskom tehnikom šivanja koji svjedoče o preživljavanju ove prapovijesne tradicije u rimsko doba.  Dokazano je kako je u Kisi raskošni ljetnikovac imala obitelj Calpurnia, bogata senatorska obitelj iz Rima koja je bila u srodstvu s Julijom Cezarom. Osim podmorja, istraženi su i ostaci takozvane “Talijanove buže”, antičkog vodovoda koji je vodom opskrbljivao Kisu i Novalju, a čiji se podzemni dijelovi danas mogu vidjeti u Novalji.

Što se zaista dogodilo s Kisom?

Istraživanjima je dokazano kako je Kisa zaista postojala te da je u vrijeme antike bila veliki i značajan grad, no u uvali do sada nisu pronađeni dokazi da je potres uništio grad. Vjeruje se da su dijelovi grada potonuli uslijed polaganog podizanja razine mora te jakih erozivnih procesa koji su urušili stijene na kojima su se uzdizale antičke građevine, što je kod lokalnog stanovništva stvorilo dojam o prirodnoj katastrofi i nemilosrdnoj kazni Božjoj.

Kisa, rimski grad u uvali Caska u blizini Novalje, bio je prva lokacija grada Paga koji se kroz svoju burnu prošlost selio čak tri puta. Nakon uništenja Kise u 4. stoljeću stanovnici su novi grad izgradili južnije, na mjestu današnjeg Starog grada, a prodorom Osmanlija početkom 15. stoljeća grad je treći put preseljen, ovaj put oko jedan kilometar sjevernije – na lokaciju današnjeg Paga. Ime stare rimske Kise očuvalo se u imenu uvale Caske, a sve njene tajne ni dan danas nisu do kraja rasvijetljene.

 

 

Izvor:

Turistička zajednica Grada Novalje


 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close