Turizam

TJEDAN KRASNOG POLJA I KUTEREVA Izletište Butina dočekat će vas s ličkom šljivovicom i “kuterevskim zalogajčićima”

U novom izdanju serijala “Tjedan destinacija” i ovog ljeta donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini turističkih destinacija Ličko-senjske županije i šire. Jedanaesti Tjedan destinacije posvećen je Krasnom polju i Kuterevu.


U jedanaestom Tjednu destinacija došli smo do slikovitog ličkog mjesta Kutereva. Smješteno ispod sjevernog Velebita, ovo bajkovito selo poznato je po tradicijskom načinu života i utočištu za mlade medvjede koji oduševljavaju posjetitelje iz cijelog svijeta. Svima onima koji se žele bolje upoznati s ljepotama Kutereva, a cijene jednostavnost, ljubaznost i domaću hranu, preporučujemo da posjete Izletište Butina.

Na ovom imanju u srcu Kutereva dočekat će vas ljubazni domaćini, Tomo Bukovac Butina i njegova supruga Dubravka. Obitelj Bukovac, poznata i pod starim obiteljskim nadimkom Butina, život u gradu je odlučila zamijeniti selom i pritom nastavila dugogodišnju obiteljsku tradiciju bavljenja ugostiteljstvom. Njihova seoska gostionica s vremenom je prerasla u izletište koje na jedinstven način spaja ugostiteljstvo, poljoprivredu, tradicijsku kuhinju i bajkovito prirodno okruženje.

Domaća hrana i  lički specijaliteti

Obitelj Bukovac svoje goste dočekuje s pićem dobrodošlice, ličkom šljivovicom i “kuterevskim zalogajčićima” – brusketima sa sirom i češnjakom. Ovdje nećete dobiti jelovnik jer sva hrana koju obitelj Butina poslužuje je sezonska i taj dan ubrana iz njihovog vrta. Ukusna gastronomska ponuda temelji se na domaćoj hrani koja je uzgojena i proizvedena na vlastitom imanju.

Od domaćeg kruha ispod peke pa do deserta – babinih uštipaka – sve je pripremljeno prema domaćim tradicionalnim receptima koje smo naslijedili od naših starih. Od pića preferiramo, umjesto komercijalnih sokova nuditi domaće sokove od bazge, maline, drena, kadulje, koprive i cikle – kaže obitelj Butina.

Mjesto je poznato po svinjetini i piletini sa žara koje se poslužuju s domaćim krumpirom, tikvicama i paprikom, a neizostavni dio obroka su domaći kruh i juha s domaćim rezancima. Uz prethodnu najavu, domaćini imaju i posebnu ponudu ličkih specijaliteta za individualne posjetitelje i turističke grupe.

Udobni smještaj i terasa u ruralnom stilu

Na imanju obitelji Butina možete prenoćiti u udobnom smještaju, a Izletište ima i prostor za ugošćavanje velikih grupa. Gostima je na raspolaganju sala sa kapacitetom 55 mjesta i velika terasa uređena u autohtonom ruralnom stilu sa 80 mjesta.

Upoznavanje s običajima sela Kutereva

Uz udoban smještaj i domaću hranu, na imanju obitelji Bukovac gosti imaju priliku uživati u različitim aktivnostima kroz koje se mogu pobliže upoznati s običajima sela Kutereva. Sudjelovanjem u brojnim poljoprivrednim aktivnostima kao što su mužnja koza, branje šljiva, izrada pekmeza, priprema sokova od bazge i izrada sireva posjetitelji mogu otkriti kako izgleda tradicionalni način života na selu.

Kuterevo je poznato po drvenim proizvodima koje već generacijama izrađuju vrijedne ruke kuterevskih obrtnika. Za vrijeme boravka na Izletištu Butina možete upoznati kuterevske drvodjelce i vidjeti iz prve ruke kako nastaje poznata kuterevska drvenarija i kuterevske coklje. Za sve one koji žele ponijeti nešto za uspomenu, u ponudi su tradicijski lički suveniri. U suradnji s KUD-om “Dangubice” iz Kutereva ovdje se održavaju radionice autohtonih pjesama i plesa, a u ponudi su i planinarski izleti po Velebitu te jahanje na ponijima za najmlađe.

Svakom gostu se trude osigurati ugodan i nezaboravan boravak

Obitelj Bukovac se s posebnom pažnjom trudi svakom gostu osigurati ugodan i nezaboravan boravak na njihovom domaćinstvu. Njihova namjera je pokazati svima onima koji dođu posjetiti Kuterevo kako izgleda stvarni život na selu te pokazati sve ljepote i vrijednosti ovog pitoresknog sela.

Nastojimo da se svaki gost osjeća “kao kod kuće”, da na našem domaćinstvu provede vrijeme koje će ga vratiti u djetinjstvo, podsjetiti na mirise i okuse bakine kuhinje, da osjeti mir i čaroliju ovog planinskog podvelebitskog područja, da prošeta selom i upozna naše vrsne drvodjelce, posluša priču volontera Velebitskog utočištu za mlade medvjede i naravno, da nam se vrate ponovno, zadovoljni i širokog osmijeha – poručuje obitelj Bukovac.

Izletište Butina temelji se na poštivanju svih standarda održivog turizma kao preduvjeta za očuvanje prirodnih i društvenih resursa na kojima temelje svoju ponudu. Prepoznavši važnost umrežavanja, OPG Butina dio je “bear friendly” mreže koja se zalaže za očuvanje medvjeda na lokalnim područjima i naglašava povezanost između medvjeda i lokalnih zajednica te se također nalazi u IPA mreži, kao “IPA kuća” u koju članovi International Police Association iz cijelog svijeta mogu doći i koristiti njihovu ponudu po povlaštenim cijenama.

Za sve informacije o smještaju i slobodnim terminima kontaktirajte OPG Butina putem mail adrese [email protected] ili na broj telefona 099 200 9321.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close