DogađanjaTurizam

TJEDAN KARLOVCA Znate li u kojem je dijelu Karlovca snimljen spot za veliki hit Michaela Jacksona?

U novom izdanju serijala “Tjedan destinacija” i ovog ljeta donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini turističkih destinacija Ličko-senjske županije i šire. Dvanaesti Tjedan destinacije posvećen je Karlovcu.


U dvanaestom Tjednu destinacija stigli smo do Karlovca, a naše prvo odredište je Turanj, četvrt u južnom dijelu grada koja svjedoči o bogatoj prošlosti ovog kraja. U vrijeme turske opasnosti Turanj je služio kao predstraža karlovačke tvrđave, a imao je i veliku ulogu u obrani Karlovca u Domovinskom ratu. Još jedna zanimljivost jest da je u Turnju sniman spot za jedan od najvećih hitova popularne glazbe 20. stoljeća. Radi se o pjesmi “Earth Song” američkog pjevača Michaela Jacksona.

“Earth Song” je treći singl s albuma Michaela Jacksona „HIStory: Past, Present and Future, Book I“. Jackson je napisao i skladao baladu koja objedinjuje elemente bluesa, gospela i opere. “Earth Song” je društveno angažirana pjesma koja nosi snažnu poruku i nakon objave se u gotovo svim europskim zemljama našla visoko na ljestvicama među pet najboljih singlova.

Spot je sniman na 4 kontinenta

Pjesmu prati spot koji prikazuje destrukciju i ponovno rađanje planeta Zemlje. U prvom dijelu spota nižu se potresni prizori zagađenja, krčenja šuma, okrutnosti nad životinjama, gladi i rata. U drugom dijelu spota Jackson se ujedinjuje sa svim ljudima svijeta u duhovnom napjevu prizivajući silu koja bi izliječila svijet. Vrijeme se počinje vraćati unatrag, rat se završava, zagađenje prestaje, životinje oživljavaju, a posječeno drveće ponovno raste.

Spot za “Earth Song” snimljen je na nekoliko lokacija diljem svijeta. Prizori u kojima se pojavljuje Michael Jackson snimljeni su u Warwicku u New Yorku, u polju kukuruza gdje je simuliran šumski požar. Scene koje prikazuju sječu šuma snimljene su u Amazonskoj prašumi, a u spotu sudjeluju i Indijanci – starosjedioci ovog područja. Fotografije slonova ubijenih u krivolovu potječu iz Tanzanije, a četvrti dio spota snimljen je tijekom Domovinskog rata 1995. godine, na prvoj crti bojišta u razrušenoj karlovačkoj četvrti Turanj.

Turanj – simbol napada na Karlovac

Turanj je dio Karlovca koji je najviše stradao u Domovinskom ratu zbog čega je postao poznat kao “mali Vukovar”. Simbol je napada na Karlovac, ali i početka organizirane obrane karlovačke bojišnice. Karlovac je bio ključna točka obrane Hrvatske u Domovinskom ratu, a upravo su u Turnju nakon žestoke borbe hrvatski branitelji zaustavili i slomili pokušaje zauzimanja grada. Turanj je za Karlovčane simbol pobjede i povratka na ratom opustošena područja. Na prostoru stare austrijske vojarne danas se nalazi muzejska zbirka oružja i vojnih vozila Domovinskog rata.

Izvor: gmk.hr

Poznata hrvatska glumica

U spotu za Earth Song pojavljuje se poznata hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica Olga Pakalović. Imala je samo 16 godina kad su je Amerikanci odabrali za jednu od djece u ratnim dijelovima spota. Iako su tražili djecu mlađeg uzrasta, rekli su joj da ih podsjeća na mladu Elizabeth Taylor i da će se Michael radovati glumici koja toliko sliči njegovoj najboljoj prijateljici. Olga je poznata po ulogama u filmovima i serijama Fine mrtve djevojke, Halimin put, Koko i duhovi, Mamutica, Bitange i princeza…

 

 

 

Foto: Facebook Michael Jackson

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close