TechTurizam

TJEDAN GOSPIĆA Zašto ovo malo ličko selo oduševljava posjetitelje iz cijelog svijeta?

U novom izdanju serijala “Tjedan destinacija” i ovog ljeta donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini turističkih destinacija Ličko-senjske županije i šire. Sedmi Tjedan destinacije posvećen je gradu Gospiću

Malo ličko selo Smiljan nedaleko od Gospića rodno je mjesto jednog od najvećih umova svijeta, Nikole Tesle. Na 150. rođendan velikog ličkog genija, 10. srpnja 2006. godine, otvoren je Memorijalni centar “Nikola Tesla” Smiljan koji svojim raznolikim sadržajem oduševljava posjetitelje iz cijelog svijeta.


Memorijalni centar Nikola Tesla već 12 godina upoznaje širu javnost o značaju lika i djela Nikole Tesle, čovjeka koji je zauvijek promijenio svijet.

Ovdje na najbolji mogući način možete upoznati velikana čija je osobnost oduvijek plijenila pozornost i još je uvijek nedovoljno poznata, čovjeka genijalnih izuma i pronalazača novih principa, čarobnjaka elektriciteta i svjetla, nedodirljivog i superiornog u svakom pogledu, čovjeka koji nadilazi granice vremena i prostora. 

 

Rodna kuća Nikole Tesle

Smiljan je idealno mjesto za jednodnevni obiteljski izlet jer je sadržaj u Centru namijenjen svim uzrastima i svatko može pronaći nešto što će ga zainteresirati. U Centru možete vidjeti rodnu kuću Nikole Tesle gdje je slikom, zvukom i tekstom predstavljen život i genijalnost velikog izumitelja.

Lenta vremena prati Teslin život krenuvši iz rodnog Smiljana, gdje je živio podno brda Bogdanić uz potok Vaganac na kojem je našao inspiraciju za svoje prve izume i proučavao snagu vodenog toka. Na njemu je radio prve mlinice , vodenice te dobio zamisao turbine koju pokreće voda i proizvodi veliku količinu energije. Taj projekt ostvario je kasnije na Nijagarinim slapovima, ispričala je Nikolina Krpan, voditeljica MC Nikola Tesla koji djeluje pri Muzeju Like u Gospiću.

Lenta prikazuje i Nikolino školovanje u Smiljanu, Gospiću, Karlovcu, studiranje u Grazu te život u nekoliko europskih gradova, a završava životom u Americi te snimkom govora tadašnjeg gradonačelnika New Yorka Fiorela la Guardie.  

Replike Teslinih izuma

Potkrovlje Tesline rodne kuće otkrit će vam njegov svijet razmišljanja i fascinantnu inventivnost pri istraživačkom radu. Postavljene su replike Teslinih značajnijih izuma koje posjetitelji mogu samostalno uključivati što stvara dodatni doživljaj.  

Kopija Tesline ispitne stanice

U Centru se nalazi kopija Tesline ispitne stanice iz Colorado Springsa gdje se rade prezentacije s transformatorom od milijun volti.

Posjetitelji drže neonske lampe koje im nakon uključenja zavojnice svijetle u ruci te prikazuju tzv. “skin effect”. Želi se istaknuti značaj laboratorija u kojem je Nikola istraživao struje visokih frekvencija, radio eksperimente sa bežičnim prijenosom električne energije te čak dobivao signale iz svemira što je nazvao “osluškivanje zvijezda”, rekla je Nikolina Krpan.

Novost – dokumantarni film Tesla!

Nakon svake prezentacije posjetitelji mogu pogledati dokumentarac “Tesla” koji je MC Nikola Tesla ostvario u suradnji s HRT-om te redateljom Mirom Brankovićem. Nakon filma posjetitelji se mogu zabaviti u didaktičkom igralištu ili kupiti suvenir. Kako bi učinili boravak  gostiju što ugodnijim, Centar je početkom sezone posjetiteljima  omogućio i besplatan WiFi te kutak za osvježenje. 

Jeste li znali? Centar je uključen u zajedničku ulaznicu!

Kako bi se bolje pozicionirao kao turističko odredište ove godine MC “Nikola Tesla” Smiljan ostvario je nekoliko konkretnih suradnji. Tako je na inicijativu ravnatelja NP Plitvička Jezera Tomislava Kovačevića Centar uključen u zajedničku ulaznicu zajedno sa svim zaštićenim područjima u Lici.

 Zajedničke ulaznice mogu se kupiti u Parku Plitvička jezera i imaju za cilj disperziju turista sa Plitvica u ostala odredišta Like. Na ovaj način sudjelujemo u brendiranju Like kao destinacije što je nužno da bi se ostvario što bolji turistički rezultat, ističe Nikolina Krpan.

U suradnji s Klaster Lika Destination Centar je uvršten u zajedničku brošuru sa svim zaštićenim područjima u Lici. Klaster je organizirao punkt na ulazu broj 2 u NP Plitvička jezera gdje se dijele brošure turističkih odredišta u Lici pa tako i od MC “Nikola Tesla” Smiljan, a Centar surađuje i s Grabovačom.

S Pećinskim parkom Grabovača dogovorili smo suradnju po pitanju zajedničke promocije. Zasada smo realizirali jumbo plakat u Kampu Korana na Plitvičkim jezerima, a već smo u dogovorima oko zajedničkog oglašavanja za 2019. godinu, rekla je Nikolina Krpan.

MC Nikola Tesla sudjeluje u obrazovanju budućih naraštaja

Memorijalni centar Nikola Tesla ostvario je i suradnju s Visokim učilištem Algebra. U tijeku je izrada modula na temu Nikola Tesla u suradnji sa MC “Nikola Tesla” Smiljan za polaznike Digitalne akademije za djecu. Digitalna akademija nakon dvije godine rada okuplja preko 2700 djece u 60 osnovnih škola u 30 gradova.

Zadovoljstvo nam je sudjelovati u obrazovanju budućih naraštaja. U pregovorima smo o održavanju zimskih kampova za djecu te znanstvenih radionica kako bismo uključili i djecu iz Gospića, rekla je Nikolina Krpan

Spektakularna proslava 162. obljetnice rođenja Nikole Tesla

MC Nikola Tesla često organizira razne aktivnosti i manifestacije obrazovnog karaktera poput nedavno održane   proslave 162. obljetnice rođenja Nikole Tesle.

U suradnji s  Likovnom udrugom Lika te Zajednicom tehničke kulture grada Gospića posjetitelji su se upoznali s aktivnostima ZTKGG - Code Club Gospić, modelarstvom, CM ligom, automatikom, te s njihovim planovima za iduću godinu uključujući projekt RoboUrsus.  Članovi udruga odigrali su napetu nogometnu utakmicu te se utrkivali sa STEMI hexapod robotima. Aktivnostima su se priključili svi zainteresirani posjetitelji, a proslava je završila spektakularnim laserkim showom.

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Gospića, direktorica Maja Strilić organizirala je “Tesla power of lights” laser show koji je tek manji dio mnogo većeg projekta kojeg planiramo zajednički ostvariti u 2019. godini, rekla je Nikolina Krpan

Spoj znanosti, umjetnosti i turizma

MC Nikola Tesla je trenutno u pripremama programa za slijedeću 2019. godinu u sklopu kojih želi ostvariti što bolju ponudu događanja u Memorijalnom centru. Nikolina Krpan ističe da je Memorijalni centar spreman za suradnju sa svim ustanovama, udrugama i pojednicima koji žele promicati značaj Nikole Tesle i svima onima koji će kvalitetno i planski raditi na brendiranju Like kao destinacije.

Memorijalni centar zauzima značajno mjesto u turističkoj ponudi Like i trudit ćemo se da bude okosnica razvoja turizma u Gospiću te Lici. Važnost Nikole Tesle nije potrebno dodatno naglašavati, ona je jasna sama po sebi. Važno je strateškim planiranjem ostvariti integraciju kulture, turizma, znanosti i ekologije, a upravo za to Memorijalni centar ima veliki potencijal koji do sada nije dovoljno iskorišten. Grad Gospić je najavio projekte za proširenje Memorijalnog centra koji će svakako biti temelj daljnjeg razvoja, rekla je Nikolina Krpan

Posjetitelji iz cijelog svijeta

Zahvaljujući Memorijalnom Centru Nikola Tesla, malo selo Smiljan postalo je još jedan važan turistički adut Like, o čemu svjedoče i brojke koje su iz godine u godinu sve veće. Prošle godine Centar je posjetilo 43.000 posjetitelja, a do 1. srpnja 2018. je ostvareno povećanje broja posjetitelja za 34% posto.

Dobrim programima, projektima i idejama te njihovom implementacijom daljnji razvoj Centra je neupitan. Zadovoljstvo mi je da se nakon dvanaest godina ponovno pokrenula priča o Tesli, Memorijalnom centru te svim njegovim prednostima. U Centar dolaze posjetitelji  iz cijelog svijeta odati počast velikom genijalcu, osjetiti gdje je to Nikola učinio prve korake, vidjeti potok gdje je dobio prve ideje i doživjeti netaknutu ličku prirodu koja je inspirirala Teslu, rekla je Nikolina Krpan.

Radno vrijeme i cijena ulaznica

Memorijalni centar Nikola Tesla možete posjetiti od ponedjeljka do subote u vremenu od 8 do 19 sati. Nedjeljom je centar otvoren za posjetitelje od 9 do 18 sati.

Cijena ulaznica za odrasle iznosi 50,00 kn, za skupine veće od 15 osoba  30,00 kn, za djecu iznad 7 g., učenike, studente i umirovljenike 20,00 kn, a cijena obiteljske ulaznice iznosi  80,00 kn.

Više o Memorijalnom Centru Nikola Tesla saznajte na web stranici Memorijalni centar “Nikola Tesla” Smiljan te na Facebook stranici Memorijalni centar Nikola Tesla.

https://youtu.be/HmVg5rR5PloČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano | Foto: MC Nikola Tesla

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close