ScenaTurizam

TJEDAN GOSPIĆA Gdje su nestala kupališta i mlinovi s rijeke Novčice?

U “Tjednu destinacije” donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini ličkih turističkih destinacija. Nakon “Tjedna Plitvica” i “Tjedna Otočca”, treći “Tjedan destinacije” posvećen je “ličkoj metropoli” Gospiću.


Nakon što smo se prisjetili poznatih ličnosti koje su rođene na području grada Gospića i istražili grad Gospić i njegovu okolicu, posljednji dio“Tjedna Gospića” posvetit ćemo jednom zaboravljenom i nepravedno zanemarenom dijelu kulturne i povijesne baštine Gospića, rijeci Novčici na čijim obalama leži najveći lički grad.

Rijeka Novčica izvire na istočnom dijelu Velebita u podnožju Sadikovca i Oštarskih vrata, a na oko 5 km istočno od Gospića ulijeva se u rijeku Liku. U dvorišnom toku naziva se Brušanica, a nizvodno od Ličkog Novog Novčica Voda. Novčica je duga 29 km i duboka od 1 do 5 metara, a njena temperatura je u prosjeku 3-4 stupnja Celzija veća od okoline.

Novčica u prošlosti – mlinovi i kupališta

Rijeka Novčica u prošlosti je imala veliko značenje za stanovnike grada Gospića. Na njoj su se nalazile brojne mlinice i javna kupališta. Prvo kupalište na Novčici otvoreno je 1903. godine u Kaniškoj ulici, a ljekovita voda preporučana je za liječenje mnogih bolesti. S vremenom kupališta i mlinovi su se ugasili i nestali, a obalu rijeke je prekrila gusta vegetacija i postala je gotovo pa nepristupačna.

Murkovića mlin

U Gospiću se i dan danas mogu vidjeti ostatci kamene građevine mlina ugledne obitelji Murković koji se nalazio u samom središtu grada, na obali Novčice pored Novog mosta. Mlin je radio sve do 1988. godine, kada je zadnji mlinar otišao u mirovinu. Iako je Murkovića mlin jedna od najstarijih građevina u Gospiću i povijesna vrijednost koju bi svakako trebalo očuvati za buduće naraštaje, on je danas zapušten i svakim danom sve više propada.

Ledare

Prije nekoliko godina srušena je i posljednja Ledara na obali Novčice. Početkom 20. stoljeća u Gospiću su postojale tri ledare, prostorije od klesanog kamena čiji su zidovi bili debeli skoro dva metra. U ledarama su stanovnici Gospića  do ljeta čuvali blokove leda od kojih su pravili sladoled i hladili pivo. Led se vadio iz Novčice kada bi dosegao debljinu 60 centimetara i putem posebne rampe vučno vukao u ledaru.

Novčica danas – športski ribolov

Zbog bogatog ribljeg fonda i strukture obale i dna rijeka Novčica idealna je za športski ribolov. Uz autohtone vrste, ličkog pjora i pastrve, u Novčicu su ubačeni šaran, klen, sunčanica i grgeč. Športsko ribolovna udruga “Lika” ima i svoj “Dom ribiča” na rijeci Novčici koji je u Domovinskom ratu razoren i zapaljen, a koji su članovi Udruge nanovo izgradili vlastitim snagama uz pomoć donatora. Osim športskog ribolova, na Novčici se danas održavaju utrke kanua i kajaka.

Udruga LEA

Iako uz tok Novčice nama industrijskih ili bilo kakvih drugih zagađivača, Novčica je nažalost zagađena. Udruga “Lička ekološka akcija” LEA, koja od 2012. godine kontinuirano radi na buđenju svijesti javnosti za probleme okoliša i očuvanja prirode, svake godine između ostaloga organizira i ekološku akciju “Čišćenje obale rijeke Novčice”. LEA upozorava javnost na najveći problem rijeke Novčice, uređaj za pročiščavanje otpadnih voda koji se gradi već desetljećima, i zalaže se da zaboravljena Novčica ponovno postane mjesto šetnje, rekreacije, zabave i druženja kao što je nekada davno bila.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close