Turizam

TJEDAN BRINJA: Tko je napisao tajanstvenu poruku iz Siničić špilje?

U “Tjednu destinacije” donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini ličkih i hrvatskih turističkih destinacija. Sedmi “Tjedan destinacije” posvećen je Brinju, malom pitomom mjestu na vratima Like.


Nakon što smo se prisjetili narodnih priča i legendi vezanih uz Stari grad Sokolac, u drugom nastavku Tjedna Brinja posjetit ćemo Siničić špilju. Siničić špilja, koja se nalazi 4 kilometra južno od središta Brinja na cesti prema Letincu, jedinstven je arheološki lokalitet u Hrvatskoj. U njoj je pronađena tajanstvena poruka iz prošlosti koju do sada nitko nije uspio odgonetnuti. Kako je poruka otkrivena, tko ju je napisao i koje se sve zanimljivosti još mogu vidjeti u špilji, otkrijte u nastavku!

Potpisi posjetitelja

Siničić špilja je u prošlosti bila često posjećivana, o čemu svjedoče stotine grafita u njenoj unutrašnjosti. Najstariji potpis nastao je 1860. godine, a glasi: Spinette, 1860. Slijedi nekoliko potpisa iz 1868. godine te mnoštvo s početka 20. stoljeća. Svi potpisi se nalaze na otprilike 200 metara od ulaza. To je krajnja točka do koje je većina posjetitelja mogla doći, jer iza toga slijedi podzemno jezero koje otječe u kanale. Upravo u skrivenom dijelu špilje, koji se ne može proći bez speleološke i ronilačke opreme, pronađena je tajanstvena poruka koja ne prestaje intrigirati znanstvenike.

Otkriće tajanstvene poruke

1997. godine, kada su podzemne vode bile niske, skupina zagrebačkih i karlovačkih speleologa uspjela je proći u nedostupan dio špilje. Nakon što su otkopali i probili začepljene kanale, na zidu udaljenom 500 m od ulaza pronašli su neobične simbole urezanu u stijenu. Znanstvenici do danas nisu uspjeli odgonetnuti što oni predstavljaju. Radi se o jedinstvenom nalazu nepoznatog pisma kakvo do sada nije pronađeno u Hrvatskoj.

Tko je napisao poruku

Arheolozi su procijenili da je poruka nastala 9500. godine prije Krista, u srednjem kamenom dobu tj. mezolitiku, razdoblju ljudske povijesti u kojemu su se lovci i sakupljači privikavali na sjedilački način života. Poruku je urezao paleolitski lovac, a špilja je imala ulogu mezolitičkog svetišta. U spilji su pronađeni keramički predmeti i kosti životinja koji dokazuju da se na području Siničić špilje nalaze tragovi jednog od najstarijih naselja u Lici.

Teorija o mjesečevom kalendaru

Prema jednoj teoriji, urezi na zidu Siničić špilje predstavljaju mezolitički kalendar. Paralelne vertikalne linije presječene horizontalnom linijom podsjećaju na primitivni način bilježenja vremena – svaki mjesec ureže se jedna linija, a kad se ureže određeni broj linija, one se prekriže horizontalnom linijom i započne se sljedeći niz vertikalnih linija.

Križevi i egzorcizam

Na zidovima Siničić špilje pronađeni su i urezani križevi. Znanstvenici vjeruju da su oni nastali u 15. stoljeću, za vrijeme egzorcističkog obreda koji su izveli redovnici augustinci iz samostana Svetog Pavla. Najvjerojatnije je da su mještani pronašli tajanstvene znakove i veliki broj kostiju i rogova jelena koje su pripisali zlim silama te pozvali redovnike iz brinjske opatije da u špilji obave egzorcizam.

Endemska vrsta rakušca

Osim tajanstvene poruke iz prapovijesti, Siničić špilja čuva još jedno blago. U špilji je pronađen Redenšekov rakušac, endemska vrsta iz skupine rakušaca(1959) koja je u kategoriji kritično ugrožene svojte (Crvena knjiga spiljske faune). Zbog toga se Siničić špilja nalazi na popisu „Natura 2000“ koji čine najznačajnija područja za očuvanje vrsta i stanišnih tipova i predstavljaju ekološku mrežu Republike Hrvatske.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close