Turizam

TJEDAN BRINJA: Sokoli, vruća juha i divovska zmija u legendama o Brinju i Sokolcu

U “Tjednu destinacije” donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini ličkih i hrvatskih turističkih destinacija. Sedmi “Tjedan destinacije” posvećen je Brinju, malom pitomom mjestu na vratima Like.


Na brežuljku u srcu Brinja nalaze se ostatci starog plemićkog grada Sokolca, jednog od najljepših srednjovjekovnih spomenika na području cijele Hrvatske. Sokolac je početkom 15. stoljeća podigao Nikola IV. Frankopan, najslavniji knez Krčki i prvi od svog roda koji je uzeo ime Frankopan. Kroz stoljeća su nastale brojne narodne priče i legende vezane uz Brinje i Sokolac, koje donosimo u prvom nastavku “Tjedna Brinja”.

Kako je Brinje dobilo ime

Brinje se u povijesnim dokumentima prvi put spominje 1343. godine pod imenom “Brigna” odnosno “Bregne”. O nastanku imena “Brinje” postoje različite teorije. Neki smatraju da ime mjesta potječe od biljke borovice koja je česta u ovom kraju, a koja se prema lokalnom čakavskom govoru naziva „brnja“. Drugo tumačenje povezano je s lokalizmom ”brinia”, što znači uzvišenje.

Nastanak imena Sokolca

O nastanku imena Sokolca postoje dvije teorije, a obje su povezane sa sokolima. Prva legenda kaže da je Sokolac dobio ime prema sokolu kojeg je knez Nikola IV. poslao kao poklon Veneciji uoči vjenčanja sa svojom prvom suprugom Dorotejom Gorjanski, o čemu svjedoče grbovi Frankopana i Gorjanskih uklesani na svodove kapele. Prema drugoj legendi, nakon napuštanja utvrde, u potkrovlju su se počeli gnijezditi sokolovi pa je narod utvrdi dao ime – Sokolac.

Kako je baba Rajkovićka obranila Brinje

Nakon prodora Turaka u ove krajeve, Frankopani su Sokolac prepustili vojsci. Plemićki dvor postao je čvrsta utvrda Vojne Krajine, a dvorska kapela je pretvorena u obrambenu kulu s puškarnicama. Posebno je bilo teško 1530.godine, kad su sva sela u okolici Brinja zapaljena i opljačkana. Iako su nekoliko puta pokušali, Turci nikada nisu uspjeli osvojiti Brinje. Legenda kaže da je Brinje obranila „baba Rajkovićka“ polijevajući Turke vrelom juhom sa prozora kule na Sokolcu.

Divovska zmija i Talijani

Za vrijeme 2. svjetskog rata, kad su na Sokolcu boravili talijanski vojnici, nastala je legenda o divovskoj zmiji. Prema legendi, jedan mladi vojnik je zaspao na straži i zapovjednik ga je za kaznu zatvorio u podrum kapele. Nakon nekog vremena vojnik je počeo zazivati pomoć, no oficir se nije obazirao na njegove povike jer je mislio da vojnik glumi. Kad je zapovjednik konačno sišao u podrum, u prostoriji je zatekao ogromnu zmiju koja je progutala nesretnog vojnika.


 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close