Zdravlje

Tisuće oboljelih od svinjske gripe u Hrvatskoj

Iako je epidemija gripe u Hrvatskoj u punom zamahu, vrhunac sezone tek nam stiže.


U Hrvatskoj je dosad potvrđeno 2.500 oboljelih, a u 95% slučajeva riječ je o tzv. svinjskoj gripi, poručuju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Simptomi gripe, pa tako i ove tzv. svinjske gripe, su da se najprije pojavljuju opći simptomi – visoka temperatura od 38 do 40 stupnjeva, jaki bolovi u tijelu i opća slabost. Ljudi se naprosto osjećaju teško bolesni, rekao je za HRT liječnik opće prakse, Milan Mazalin.

U Klinici za infektivne bolesti trenutačno leže četiri pacijenta s težim oblicima gripe.

“Radi se o varijanti H1N1 virusa koji se javlja od 2009. svake godine, pa tako i ove godine”, rekao je prof. dr. sc. Bruno Baršić iz te Klinike. “I mi od početka prosinca već imamo bolesnike s gripom. Nije to neka velika epidemija kao što je bila, ali ima bolesnika s vrlo teškim oblicima bolesti”, dodao je.

Prošle je godine od gripe oboljelo 78.000 ljudi, a od komplikacija ih je umrlo petero. Tada se cijepilo 232 tisuće ljudi. Dosad je, u ovoj sezoni, oboljela 2.500 ljudi, no cijepilo ih se preko najmanje 300 tisuća. Nabavljene su i dodatne doze.

Drugi smrtni slučaj od svinjske gripe u BiH, nakon rodilje umrla starija žena

U bolnici u Zenici u četvrtak je umrla žena rođena 1954. a njena smrt rezultat je zaraze virusom svinjske gripe što je drugi takav slučaj u Bosni i Hercegovini ovog tjedna.

Iz zeničke su bolnice tijekom dana potvrdili smrt 62-godišnjakinje kao i činjenicu da je tamo hospitalizirana sa simptomima gripe. Naknadno je utvrđeno kao je zaražena mutiranim virusom tipa AH1N1.

Usljed komplikacija prouzročenih istim tim virusom u utorak je na Kliničkom centru u Sarajevu preminula 32-godišnja rodilja koja je bila u devetom mjesecu trudnoće a njena beba je jedva spašena.

Iz bolnice u Zenici potvrdili su i kako su oni do sada evidentirali tri slučaja oboljenja od gripe prouzročenih istim virusom.

U Sarajevu je pak virus AH1N1 zabilježen kod jedanaest pacijenata od kojih je šest zadržano na bolničkom liječenju a jedan je već danima u kritičnom stanju i život mu je ugrožen.

Vrhunac gripe tek se očekuje

Obična svinja ne može prenijeti svinjsku gripu, no to ipak ne znači da virus H1N1 nema veze sa svinjama, budući da se u svinjama rekombiniralo više sojeva virusa. Virus se sada prenosi s čovjeka na čovjeka i nipošto nije bezazlen.

“Izbjegavajte prostore u kojima boravi velika skupina ljudi, ako se mora boraviti u zatvorenim prostorijama treba ih provjeravati, često prati ruke, a ako se oboli treba ostati kod kuće, izolirati bolesnika”, objasnio je doktor Mazalin.


Tekst: index.hr

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close