Tech

Tinejdžerica riješila problem mrtvog kuta

Slijepa točka, odnosno mrtvi kut koji nastaje zbog nosača vjetrobranskog stakla oduvijek je problem za brojne vozače i jedan od uzroka čestih prometnih nesreća. Ovisno o automobilu i debljini A nosača, kut koji on može zakloniti može biti dovoljan i da sakrije biciklista, a pogotovo pješaka koji možda misli da ga vozač vidi, piše 24 sata.


Koristeći relativno povoljnu opremu koja se može kupiti u dućanima s elektronikom, Alaina Gassler (14) iz Pennsylvanije je razvila pametno rješenje koje eliminira to područje.

Stvar se u osnovi svodi na to da je s vanjske strane nosača instalirala jeftinu web kameru, a u vozilu se potom projicira slika preko nosača. Uz pomoć 3D printera izradila je dijelove koji su joj omogućili da se slika savršeno stapa s onim što vozač vidi i ‘eliminira’ nosač.

Njezin je izum bio dio projekta za poboljšanje automobilske sigurnosti uklanjanjem mrtvog kuta u vozilima, a za svoje je rješenje dobila nagradu od 25.000 dolara.

Naravno, ovo rješenje nije spremno da se odmah počne ugrađivati u milijune vozila, ali tehnologije su tu i projektori kratkog dometa mogli bi se ugrađivati pod nosač vjetrobranskog stakla kako ne bi bilo straha od prekida slike tijelom suputnika. Uz to, već smo vidjeli da automobili uklanjaju klasične retrovizore i mijenjaju ih kamerama.

Donosi 24 sata.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Youtube screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close