DogađanjaTehnologija

Tinejdžer našao izgubljeni majanski grad?

Tinejdžer iz Quebeca možda je otkrio izgubljeni majanski grad usred meksičke prašume koristeći zvijezde i Google Earth, ali otkriće zasad nije potvrđeno.


Kako prenosi Red Orbit, 15-godišnji William Gadoury zanima se za Maje od 2012. godine, kada je aktualna bila najava kraja svijeta u majanskom kalendaru. Do otkrića grada došao je povezavši rasprostranjenost najvećih gradova sa zvijezdama.

– Nisam razumio zašto su Maje gradile gradove daleko od rijeka, na zemlji slabe plodnosti i na planinama – pitao se mladić.

Nakon izučavanja drevne majanske knjige, Madridskog kodeksa, došao je do 22 majanska zviježđa. Potom je napravio njihovu prozirnu kartu koju je postavio preko Google Eartha i shvatio da se zviježđa poklapaju s majanskim gradovima na poluotoku Yucatan.

– Bio sam doista iznenađen i uzbuđen kada sam shvatio da su se najsjajnije zvijezde podudarale s najvećim majanskim gradovima – rekao je Gadoury za Le Journal de Montréal.

Mladić nije stao na ovom otkriću pa je nakon nakon proučavanja još jedne knjige otkrio 23. zviježđe, sastavljeno od tri zvijezde. Kad ih je dodao na kartu odgovarale su dvama gradovima, ali jedan je nedostajao. Kanadska svemirska agencija potom mu je ustupila satelitske snimke te lokacije na kojima se vide, kako se čini, strukture koje su izgradili ljudi, što znači da je moguće da je riječ o dosad neotkrivenom majanskom gradu.

Na ovim slikama vide se geometrijski oblici kao što su kvadrati i pravokutnici, koje je teško pripisati prirodnim pojavama – rekao je stručnjak dr. Armand Larocque. Zasad nitko ne ide potvrditi nalazi li se na snimkama doista majanski grad, ali meksički arheolozi obećali su povesti Gadouryja ako krenu na ekspediciju.


 

Komentari

Komentara


Izvor: vecernji.hr | Foto: bbc

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close