TechIzdvojeno

Tim s newyorškog sveučilišta dokazao da Teslin patent funkcionira

Nikoli Tesli odobren je 1920. američki patent pod brojem 1,329.550 za nešto što je sam nazvao ventilnim cjevovodom, u originalu “Tesla valvular conduit”. Riječ je o pasivnom nepovratnom ventilu fiksne geometrije. Radilo se, dakle, o napravi kojom se tekućinu propuštalo jednosmjerno i koja nije imala pomičnih dijelova, piše Večernji list.


Ovako je veliki izumitelj opisao svoju ideju u prijavi patenta: Unutrašnjost cijevi je osigurana proširenjima, udubljenjima, izbočinama, pregradama ili vedrima koja su, iako ne pružaju gotovo nikakav otpor prolasku tekućine u jednom smjeru, osim trenja površine, gotovo neprohodna prepreka njegovu protoku u suprotnom smjeru. Ta unutrašnja geometrija podsjetit će vas možda na oblik suze. I onda se na nacrtu vidi jedna moguća konstrukcija takvog ventila u kojoj je 11 segmenata kojima se kontrolira protok iako je zapravo broj takvih segmenata neograničen a služi za povećanje ili smanjenje učinka na tok tekućine prema želji.

Zbog svoje konstrukcije u kojoj nema pomičnih dijelova, Teslin je ventil daleko otporniji na trošenje i zamor materijala, pogotovo u primjenama kod kojih postoji česta promjena pritiska. Jedna je računalna simulacija toka tekućine kroz Teslin ventil u jednom i u drugom smjeru pokazala kako takva naprava s dva ili četiri segmenta usporava tok za 15 do 20 puta u ometanom smjeru u odnosu na suprotni, neometani smjer. Time je potvrđena tvrdnja Nikole Tesle iz patentne prijave da je njegovom napravom moguće tok usporiti i 200 puta u odnosu na neometani protok tekućine u suprotnom smjeru.

Znamo već da su najveći Teslin problem bile teškoće u pronalaženju komercijalne primjene izuma, odnosno nerazumijevanje njegovih ulagača u opću korist njegovih realiziranih i nerealiziranih zamisli. No, stotinu godina nakon što je znanstvenik podnio patentnu prijavu za ovu svoju zamisao, znanstvenici sa sveučilišta New York pronašli su gdje bi takav ventil bio koristan te su napravili i 30 centimetara dugačak model.

Nije ovo ništa novo, Teslin ventil je kao jedan zaseban kult unutar velike ostavštine našeg izumitelja pa se već godinama ljudi njime bave nastojeći doseći vrijednosti koje je Tesla prijavio u svojoj prijavi te tražeći mu najbolju primjenu. Ovi znanstvenici kažu kako bi se Teslin ventil mogao prilagoditi za kruženje tekućine u motorima koristeći inače izgubljenu energiju. Leif Ristroph sa sveučilišta New York napravio je, dakle, model Teslina ventila te je izmjerio tok u jednom i u drugom smjeru.

Nevjerojatno je kako stotinu godina stari izum još nije potpuno shvaćen, a mogao bi biti korišten u modernim tehnologijama na načine koji dosad uopće nisu razmatrani. Dok je Tesla poznat kao čarobnjak električne struje i strujnih krugova, manje je poznat njegov rad na kontroli tokova ili struja tekućina koji je doista bio ispred svojeg vremena – rekao je taj mladi znanstvenik. Ristroph s kolegama nije dobio usporenje od 200 puta, pa ni 15 do 40 puta koliko je pokazala prije spomenuta računalna simulacija, već je usporenje bilo dvostruko.

Tesla je bio vrlo maštovit čovjek. Malo je nejasno je li doista napravio ovakav ventil i isprobao ga. Moglo bi biti da jest, no ne postoji nikakva dokumentacija kojom bi se to i potvrdilo – rekao je Ristroph. No, bez obzira na rezultat koji se ne poklapa s Teslinim tvrdnjama, svejedno je i ovaj put dokazano da stvar funkcionira te je primjenjiva u konstrukcijama pogotovo zato što nema pomičnih dijelova te je zbog toga funkcionalan praktično bez održavanja.

Više na Večernji list.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close