Vijesti

Težak dan za vatrogasce – na jugu veliki požari, u unutrašnjosti jako nevrijeme

Vatrogasno operativno središte je 3. kolovoza zaprimilo veći broj informacija o angažmanu vatrogasaca, od velikih požara otvorenog prostora, do niza intervencija zbog uklanjanja posljedica nevremena.


Najveći požar je izbio na lokaciji Strabežnik kod Kaštel Sućurca. ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora u 13:25 h. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma te nešto poljoprivrednih kultura na površini od 180 ha. Širenju požara pomogao je jak vjetar koji je vatru prebacio preko Kozjaka, te su i na tom području trebale intervenirati vatrogasne snage.

Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je 173 vatrogasac sa 46 vatrogasnih vozila iz DVD-ova Mladost, Gomilica, Kaštela, Split, Solin, Vranjic, Okruk, Zagora, Muć, Slatine, Dugopolje, Makarska, Dugi Rat, Marina, Seget Vranjic i Trogir; JVP-ova Split, Trogir, Podstrana, Makarska, DIP Divulje i županijski sezonski vatrogasci te 4 protupožarna zrakoplova CL-415. Požar je lokaliziran u 18:00 sati, a tijekom noći požarište je čuvalo 70 vatrogasaca s 25 vatrogasnih vozila.

“Stanje je trenutno odlično. Vatrogasci su još na terenu i saniraju područje, te će radi sigurnosti ostati i dalje na požarištu. Iako nam je jako jugo otežavalo gašenje, u kombinaciji sa teškim terenom, požar je dosta brzo stavljen pod kontrolu”, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević.

Požari uz obalu, ali i u Slavoniji

Uz navedeni požar, izbilo je još nekoliko većih požara otvorenog prostora. U gašenju požara na prostoru Kostanja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu u 14:15 sudjelovalo je 36 vatrogasaca sa 9 vatrogasnih vozila iz DVD-a Kučiće, Omiš, Zadvarje i Gata. Požar je ugašen u 21:30 sati.

Nekoliko požara zabilježeno je i u Šibensko-kninskoj županiji. ŽVOC Šibenik je u 14:19 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru na lokaciji Danilo-Kraljice. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 8 ha. Na intervenciji je sudjelovalo ukupno 26 vatrogasaca sa 9 vatrogasna vozila, te 3 protupožarna zrakoplova CL-415. Požar je ugašen u 22:45 sati.

U 17:29 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru raslinja na lokaciji Promina, Nečven-Mratovo. Opožareno je 15 ha trave, niskog raslinja i makije. Na intervenciji su sudjelovala 23 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila, te 1 protupožarni zrakoplov CL-415. Požar je ugašen u 23:15 sati.

ŽVOC Šibenik je u 22:32 zaprimio dojavu o požaru raslinja na lokaciji Radonić-Topići. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 85 ha. Na intervenciji je sudjelovalo ukupno 81 vatrogasac sa 25 vatrogasnih vozila iz JVP Drniš, JVP Vodice, JVP Šibenik i DVD-a: Ružić, Pirovac, Dubravice, Skradin, Drniš, Unešić, Šibenik, Zaton, Grebaštica, Perković, Zablaće i Brodarica-Krapanj. Požar je lokaliziran 4. kolovoza u 04:00 sati, a tijekom noći požarište je čuvalo 15 vatrogasaca s 6 vatrogasnih vozila.

ŽVOC Zadar je u 14:19 zaprimio dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Privlaka. Požarom je zahvaćeno 32 ha trave. Na intervenciji je sudjelovalo 5 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila iz DVD-a Privlaka. Požar je ugašen je u 17:25 sati.

Oko 20:00 sati izbio je požar na lokaciji Dugi Otok, uvala Čušćica. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na oko 50 ha,. Na intervenciji je sudjelovalo 40 vatrogasaca sa 9 vatrogasna vozila iz DVD-a Sali i SIVP-a Dugi Otok. Požar je lokaliziran 4. kolovoza u 00:24 sati, a tijekom noći požarište je čuvalo 7 vatrogasaca s 2 vatrogasna vozila.

Niti Slavonija nije prošla bez požara. Kod Đakova je izbio požar strništa na površini od 22,5 ha. Na intervenciji je sudjelovalo 16 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Đakovo.

Jako nevrijeme pogodilo Istru i središnju Hrvatsku

Vatrogascima nisu samo požari izazivali probleme. Jako nevrijeme pogodilo je u popodnevnim satima Istru. Zbog velikih količina padalina i jakog vjetra koji je lomio stabla, istarski vatrogasci su zabilježili 39 intervencija. Oluja nije zaobišla ni Zagreb, gdje je zabilježeno 35 intervencija. U karlovačkoj županiji vatrogasci su zabilježili 66 intervencija, uglavnom sanacije oštećenih krovova. Uz nekoliko gradskih četvrti u samom Karlovcu, teško je stradalo i područje Duge Rese.

“U noći smo angažirali 38 vatrogasaca s područja Karlovca, koji su sanirali dio oštećenja. Pravi posao nas čeka tek danas, kada će nam u sanaciji pomoći i druge službe”, rekoa je zapovjednik VZŽ Karlovačke Goran Franković.

Vruće i suho vrijeme koje možemo očekivati i idućih dana, pogoduje izbijanju požara. Stoga pozivamo građane na dodatan oprez. Ukoliko primijetite požar, zovite vatrogasce na 193 ili centar 112.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close