Lifestyle

TESLA I TAJNE: FBI pratio Teslu i zaplijenio mu svu imovinu, osim toga kažu da je umro dan poslije od službene verzije

Dugo se čekalo na objavu povjerljivih dokumenata ( možete ih vidjeti ovdje) koje je vlada SAD-a zaplijenila nakon Tesline smrti 1943. godine. Sada se to napokon dogodilo i to na osnovu Zakona o slobodi informacija .Ti dokumenti potvrđujuosporavane navode da je FBI zaplijenio Teslinu imovinu, ali i otkrivaju da je vlada SAD itekako bila zainteresirana za njegovu ‘zraku smrti’ – oružje koje je Tesla navodno osmislio.

Dokumentima se potvrđuje da je FBI čak planirao uhititi Teslinog nećaka Savu Kosanovića koji je svojevremeno bio i ministar unutrašnjih poslova Kraljevine Jugoslavije.

Sve ove godine se također vjerovalo da je on umro u svom apartmanu u New Yorku 7. siječnja 1943., a novoobjavljeni dokumenti tvrde da je smrt nastupila tek dan kasnije. Otkriveni su i detalji o tome kako je američka vlada pokupila svu Teslinu imovinu, doslovno zaplijenila dva kamiona njegovih stvari i zapečatila sve papire i odnijela ih u skladište na Manhattanu.

U tadašnjem izvještaju se iznosi određena zabrinutost da, pošto je Tesla naturalizirani građanin SAD-a, možda ipak nemaju pravo na njegovu imovinu, ali smatraju da bi mogli zadržati materijale – piše 24sata.hr. 

Daleka planinska regija Jugoslavija


Memorandum u dokumentima FBI datiran je na 9. siječanj 1943. i u njemu stoji da je Tesla izvodio mnoge eksperimente vezane za bežično prenošenje struje, “poznato kao zraka smrti”.

Teslin štićenik Bloyce Fitzgerald rekao je u razgovoru sa jednim američkim državnim visokorangiranim službenikom da mu je pronalazač samo mjesec dana prije smrti rekao da je te eksperimente usavršio. Fitzgerald je također govorio o nekakvom revolucionarnom dizajnu torpeda.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: FBI

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close