Scena

Tena Štivičić osvojila prestižnu međunaronu nagradu za najbolji dramski tekst

U NJUJORŠKOM kazalištu Playwrights Horizons, 37-godišnjoj je dramatičarki Teni Štivičić, rođenoj u Zagrebu, dodijeljena prestižna nagrada Susan Smith Blackburn Prize, za autoricu najboljeg dramskog teksta na engleskom jeziku.
Štivičić je ovu nagradu dobila za dramski tekst “3 zime” (“3 Winters) prema kojem je izvedena i istoimena drama, premijerno u studenom prošle godine, u londonskom National Theatreu. BBC je tada u svom članku nahvalio dramu “3 zime”, za koju je napisano da ima “žensku dušu” te da je britanska publika oduševljena.
Drama “3 zime” smještena je u razdoblje od 1945. do 2011. godine, u Zagrebu, a u središtu radnje je obitelj Kos, dok okosnicu čine sudbine četiriju generacija žena na čije živote snažno utječu društveno-političke prilike u zemlji. Drama je pod snažnim utjecajem ratnih događanja, a u fokusu je upravo trag koji rat ostavlja na životima pojedinaca.
I ovaj put BBC prenosi uspjeh Tene Štivičić, te ističe kako je dramatičarka izjavila da nagradom želi apelirati na ženske autore da više pišu i stvaraju drame iz svoje, ženske, perspektive. “Problem je u tome što smo tu perspektivu previše internalizirali, pa je postalo normalno promatrati svijet iz muške perspektive”, rekla je Štivičić za BBC.
Nagradu, u vrijednosti od 25 tisuća dolara, uručila joj je glumica Rebeca Hall. “Ova nagrada daje piscima megafon, a mi ih svi trebamo slušati”, rekla je Hall prilikom dodjele nagrade.

Tekst: Index
Foto: tenastivicic.comČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close