VijestiLifestyle

Temperature idu do -15 stupnjeva, negdje će biti i opasne poledice

PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Stigao nam je hladni val, ali u snažnoj anticikloni koja se proteže sa sjevera Europe pa će ta hladnoća biti suha uz zubato sunce. Stabilno i vrlo hladno polje povišenog tlaka osigurat će i idućih barem tjedan dana.


PETAK

Prijepodne posvuda pretežno sunčano, samo rano ujutro nešto zaostale niske naoblake može biti u Podunavlju i rjeđe Posavini. No, posvuda još hladnije. Najniža temperatura u unutrašnjosti uglavnom između -5 i -10, dok se u gorju lokalno to može spustiti i do -15 °C. Bit će tako opasne poledice, čak ponegdje i na moru, osobito na sjevernom dijelu Jadrana. Duž obale još uvijek jaka bura s olujnim udarima, pod Velebitom moguće i kojim orkanskim.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima pretežno sunčano, čak i vedro. I vjetar će popustiti, biti uglavnom slab, ali će ostati podjednako hladno kao i jučer uz temperaturu većinom malo ispod nule.

Na istoku slično, pretežno sunčano, ali još uvijek i razmjerno vjetrovito. Uz umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, činit će se još hladnije.

U Dalmaciji postupno sve više oblaka, najprije onih visokih slojevitih. Bura će malo popustiti, biti umjerene jačine, no i ovdje će biti osjetno hladnije s temperaturom od 3 u zaobalju do 6-7 °C uz samo more.

Na sjevernom Jadranu poslijepodne naoblačenje s mora, no bez oborina. Vrlo hladno, a i dalje jaka, pod Velebitom na udare olujna bura dodatno će pojačavati taj osjećaj hladnoće. Uz more do najviše 5-6 °C, uglavnom i niže, dok će se u gorju ostati u izraženijem minusu.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Na kopnu nastavak hladnoće uz dosta sunca. Tek prolazno nešto više oblaka u nedjelju, ali rijetko će koja pahulja zalepršati samo u gorju. Malo manje hladno u novom tjednu izostankom vjetra.

IDUĆIH DANA NA MORU

I na moru vrlo hladno, čak i još hladnije uz u početku jaku i olujnu, na udare orkansku buru, koja će popustiti čini se tek u drugom dijelu idućeg tjedna. Jutarnji minusi, a u subotu na južnom dijelu može pasti i malo kiše ili snijega nošenog burom.

Vikend dakle stabilan, ali vrlo vjetrovit i iznimno hladan. Bura će biti dovoljna jak i dugotrajna, a temperature u podvelebitskom primorju dovoljno niske, da se na rivama i lukobranima na Senjskom području ili uz istočne obale Paga i Krka skupe lokalno i naslage leda.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close