VijestiScena

TEMATSKA ŠETNJA Pođite putevima Crvenokose Zore skeniranjem QR kodova!

U sklopu obilježavanja Dana Senja, održana je promocija tematskog puta posvećenoj maloj Senjanki koja je bila inspiracija za roman, knjigu, TV seriju i operu, piše tunera.info.


Turistička zajednica Grada Senja, Gradska knjižnica Senj i OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića poveli su Senjane, u sklopu obilježavanja Dana grada, na promociju tematskog puta Crvenokose Zore. Obišlo se lokacije na kojima se snimala hit serija o maloj Senjkinji na njemačkom tržištu. Na svakoj od 11 lokacija postavljeni su QR kodovi. Skeniranjem QR kodova s tabli posjetitelj ulazi u priču o Crvenokosoj Zori. U programu predstavljanja sudjelovali su djelatnici TZ Grada Senja i Gradske knjižnice Senj, umjetnica Zrinka Ostović, VIS “Bonaca” i učenici senjske osnovne škole pod vodstvom prof. Tamare Farkaš.

Roman „Crvena Zora i njezina družina“ napisao je švicarski pisac Kurt Held nakon boravka u Senju prije Drugoga svjetskog rata, a prvi puta je objavljen 1941. godine. Književnik je priču izgradio na istinitim likovima i događajima. Četrnaestogodišnja Zora vođa je družine siročadi koji sami sebe nazivaju uskocima i skrivaju se u tvrđavi Nehaj ponad Senja. Godine 1978. snimljena je serija u Senju, u njemačko-švicarsko-jugoslavenskoj koprodukciji, a televizijska serija “Crvena Zora” ima 13 nastavaka. Na njemačkom govornom području doživjela je ogroman uspjeh te je i danas iznimno popularna. Godine 2007. snimljen je dugometražni film o Crvenokosoj Zori i njezinim doživljajima, koji je u njemačkim kinima prikazivan 2008. godine, a 2009. godine na pozornicu je postavljena i opera „Crvenokosa Zora”.

Turistička zajednica grada Senja izdala je 2010. godine brošuru Grad Crvenokose Zore u kojoj su opisane najvažnije lokacije u gradu i izvan grada na kojima je serija snimana.

Više na tunera.info.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close