Tamarina filmska recenzija

Tamarina RECENZIJA filmova “THE GIRL WITH A DRAGON TATTOO” (2011.) i “MÄN SOM HATAR KVINNOR” (2009.)

The girl with the dragon tattoo” ili “Män som hatar kvinnor”? Obadva. Riječ je o fillmovima čiji su nazivi na hrvatski prevedeni kao “Muškarci koji mrze žene”. Švedski film “Män som hatar kvinnor” snimljen je 2009. godine, a “The girl with the dragon tattoo” 2011. Obadva filma imaju istu priču i jednako su kvalitetni. Očekivanje da će švedski film biti bolji od američkog definirat ću kao stereotip, ali bila sam pozitivno iznenađena nakon što sam pogledala i jedan i drugi.

draaon

Män som hatar kvinnor” je film režisera Nielsa Ardena Opleva s Michaelom Nyqvistom i Noomi Rapace u glavnim ulogama. Od ukupno 27 nominacija za različite prestižne nagrade, film je osvojio 16 (Bafta Awards 2011., Broadcast Film Critics Association Awards 2011., Empire Awards 2011., Guldbagge Awards 2010., Las Vegas Film Critics Society Awards 2010., Jupiter Awards 2010….).

The girl with the dragon tattoo” režirao je David Fincher, također poznat po uspješnim filmovima: “Fight club” 1999., “Seven” 1995., “The social network” 2010., “The curious case of Benjamin Button” 2008…. Od 59 nominacija, osvojeno je 29. Jedna od njih je čak i Oskar iz 2012. Glavne uloge dodjeljene su Danielu Craigu i Rooney Mari.

Priča prati dvoje novinara koji kroz istraživačko novinarstvo pokušavaju riješiti slučaj ubojstva. Mikael Blomkvist je novinar i urednik magazina. Predstavljen je kao imućan, uglađen i pristojan gospodin dobrog izgleda sa stabilnim poslom koji je zadovoljan svojom ljubavnom vezom. Djevojka koja mu je pomagala sa slučajem, Lisabeth Salander, naizgled je problematična, neuredna, nepristojna, pshički nestabilna i emocionalno ograničena osoba koja mrzi gotovo sve ljude. Temeljem svega što je proživjela puna je bijesa i voli izolaciju. Kroz film se otkrivaju njezine zavidne sposobnosti i inteligencija. Film je najviše zanimljiv jer ta nespojiva kombinacija odlično funkcionira kao cjelina.

Kroz film se pojavljuju eksplicitne scene zbog čega se gledanje ne preporučuje djeci. Neke scene seksualnog izživljavanja su toliko uznemirujuće da ni ostatku publike neće biti svejedno. Nakon jedne scene, mislit ćete da ste vidjeli najgore. Onda se pojavi druga scena koja će vas iznenaditi i šokirati ovisno o tome koliko ste osjetljivi na nasilje i silovanja.

rapist pig

Filmove definitivno preporučujem jer su kvalitetni s odličnom pričom. Nespojiva kombinacija pokazala se učinkovitom. Možda se na kraju suprotnosti ipak privlače. Dva različita uma uvijek bolje funkcioniraju bolje nego dva ista jer iznose više različitih verzija iste stvari. S obzirom na činjenicu da su filmovi pričom isti, na vama je da odlučite koji ćete pogledati prvi, a koji drugi, Ili možda samo jedan. Presudit će odabir glumaca, drukčije lokacije snimanja i jezik. Što preferirate?

Tekst: Tamara Hodak

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close