Tamarina filmska recenzija

Tamarina RECENZIJA filma “TWELVE YEARS A SLAVE” (2013.)

Jedan od najgorih osjećaja koje čovjek može doživjeti je oduzimanje slobode. Pokušajte zamisliti koliko je grozno da vam netko ograničava kretanje, djelovanje, govor, razmišljanje, da vam uskraćuje osnovna prava, da vam diktira u kojem će te smjeru gledati, da vas psihički fizički muči, da vas se prisiljava na stvari koje nikad ne bi htjeli raditi i da te iste stvari postanu vaša svakodnevica. Zamislite da ste samo broj u redu. Nemoguće? Nekad je to bio način života.

Knjiga “Twelve years a slave” napisana je 1853. Autobiografija Solomona Northupa sažeta je u istoimeni film. Afroamerikanac Solomon otet je u prodan u roblje. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja objašnjavanja da posjeduje papire koji potvrđuju njegovu slobodu, odlučio je prihvatiti činjenicu da će bolje proći ako se prilagodi situaciji i pričeka pravi trenutak i pravu osobu koja će ga saslušati. Tijekom 12 godina, proživljavao je muke koje su trpili robovi jer je i sam bio smatran jednim od njih. Kao svirača violine, na trenutke su ga maknuli iz polja da zabavlja svoje vlasnike. Ono što je vidio, čuo i doživio stvorilo je od njega drugu osobu.

Film je snimljen u SAD-u 2013. godine. Redatelj filma je Steve McQueen čija je tematika filmova inače teška i dotiče se važnih pitanja na emocionalno kompliciran način. Film je od čak 224 osvojene nagrade, dobio i 3 Oskara! Glavne uloge dodjeljene su Chiwetelu Ejioforu, Lupiti Nyong’o i Michaelu Fassbenderu.

Ovo nije samo film, ovo se stvarno dogodilo. Neke lokacije korištene u filmu, bile su mjesto stvarnih događaja. Scena gdje se vješaju dva roba, mjesto je gdje su se stvarno davno vješali robovi i okruženo je grobljem unesrećenih.

Intelektualno iznad ostalih robova, Solomon je imao veća očekivanja i drukčije razmišljanje. Dok su svi samo htjeli preživjeti, on je imao veću želju. I don`t want to survive. I want to live!” – izjavio je. Pokoravao se bi preživio, bunio se da bi živio.

Je li se na kraju uspio vratiti kući? Je li živio do kraja kao rob? Pronađite nešto više od 2 sata slobodnog vremena i prođite kroz dio povijesti.

Sjetite se koliko se teško vratiti starom načinu života nakon samo nekoliko tjedana izbivanja ili nakon samo jednog događaja. Pogledajte film pa razmislite kako biste vi nastavili tamo gdje ste stali kada bi proživjeli tragediju kakvu je proživio Solomon.

Tekst: Tamara Hodak

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close