Tamarina filmska recenzija

Tamarina RECENZIJA filma PREDBOŽIĆNA NOĆNA MORA (1993.)

Za vrijeme božićnih blagdana na tv-u svake se godine vrte isti filmovi. Znači, svaki film možete pogledati nekoliko puta tijekom praznika jer se prikazuju na svakom programu. Plus reprize. Ok, gdje početi?

“Kako je Grinch ukrao Božić” (2000.), “Sam u kući” (svi dijelovi), “The Santa Clause” (1994.), “White Christmas” (1954.), “Bad Santa” (2003.), “Elf” (2003.), “It`s a wonderful life” (1946.), “All I want for Christmas” (1991.), “Jack Frost” (1998.), “Jingle all the way” (1996.), “Batman returns” (1992.), “Gremlins” (1984.)… I šećer (čitaj papar) na kraju: “THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS”.

Tim Burton poznat je po stvaranju filmova gdje se sve vrti oko noćnih mora, horor glumaca, fantazije, strašila… Filmovi su mu ili skroz šareni ili se primjeti nedostatak boje. Njegov rad je specifičan i genijalan.

Slušajte sad ovo: “Batman”, “Bubimir”, “Edward Škaroruki”, “Batman returnes”, “Sanjiva dolina”, “Charlie i tvornica čokolade”, “Mars napada”, “Alisa u zemlji čudesa”, “Planet majmuna”, “Ed Wood”… Sve su to filmovi Tima Burtona. “Predbožićna noćna mora”, također je njegovo djelo.

Zašto napraviti klasičan božićni film s elementima komedije i romantike u kojem može uživati cijela obitelj? Burton je odlučio napraviti horor od Božića ubacivanjem Haloween elemenata u film koji je (ili bi trebao biti) za djecu. Ne preporuča se mlađima jer sam naslov upozorava na posljedice. Znate što je najbolje? Film je odličan!

Radi se o stop motion filmu koji je sniman tri godine uz pomoć stotinjak ljudi. Na tržište je izašao 1993., ali je i danas sastavni dio božićne playliste prvenstveno iz razloga što je drukčiji i razbija dosadu uzrokovanu klasničkim filmovima koje možete pogledati na tv-u.

Film ima pouku. Na kraju cijele horor priče shvatite koje je pravo značenje Božića. Uz to i da zmije nisu dobri božićni darovi, da se djeca boje izrezbarenih haloween bundeva na Božić, da odrubljene glave nisu dječje igračke, da šišmiši na boru ne bi uplašili samo Batmana i da Djed Mraz postoji.

Kokice zamjenite božićnim kolačima i uživite se u uloge iz predbožićne noćne more.

Tekst: Tamara HodakČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close