Tamarina filmska recenzija

Tamarina RECENZIJA filma AMERICAN HISTORY X (1998)

Remekdjelo režisera Tonya Kayea i scenarista Davida McKenna snimljeno je 1998. godine u SAD-u. Magazin Empire smjestio je film 2008. godine na listu najboljih filmova ikad snimljenih.

Glavni glumci u filmu su Edward Norton, kojeg je ta uloga dovela do nominacije za Oskar, te Edward Furlong, tadašnja mlada nada s nevjerojatnim glumačkim talentom. Tema i bit filma su neonacistički pokreti i rasizam u Los Angelesu. Film nije primjeren za maloljetnike zbog scena nasilja, seksa i vulgarnih izraza. Upravo jedna od takvih scena obilježila je film te ju se često izdvaja kao kao jednu od najimpresivnijih scena ne samo u tom filmu nego općenito.

Derek i Danny su dva brata koji su krenuli krivim putem nakon smrti oca. Njihov otac pokazivao je preferiranje rasizma i tijekom vatrogasne akcije ubio ga je afroamerikanac. Taj događaj naveo je  Dereka da uđe u svijet neonacističkog pokreta te je ubrzo postao vođa vrlo utjecajne neonacističke grupe koja je brojila sve više članova. Tijekom provale u njegov automobil koji je organizirala grupa afroamerikanaca, Derek je brutalno ubio jednog od njih te je zbog toga morao služiti zatvorsku kaznu. Dok je bio u zatvoru, njegov mlađi brat Danny, odlučio je krenuti njegovim stopama kojeg su neonacisti prihvatili na temelju Derekove slave.

Danny je u školi dobio zadatak da napiše esej o bilo kojem događaju u povijest gdje se spominje borba za ljudska prava. Upoznat s činjenicom da mu je ravnatelj škole, Sweeney, afroamerikanac židovske vjeroispovjesti, Danny je napisao esej na temu Meine Kampf u kojem je veličao Hitlera i nacizam. Ravnatelj Sweeney odbio ga je izbaciti iz škole jer je Danny bio odličan učenik i vjerovao je da mu treba pomoć. Dao mu je zadatak da napiše esej o svom bratu Dereku. Šok, ali Danny nije imao izbora.

Dereka je u zatvoru prihvatila grupa istomišljenika. Dobio je posao koji je morao odrađivati s afroamerikancem. Nakon što je shvatio da ih povezuju slična razmišljanja o košarci, počeli su se prijateljski zbližavati. Derekova grupa okrenula se protiv njega tako što su ga silovali i to je bio trenutak kada je Derek shvatio da su sva njegova uvjerenja i stajališta o rasizmu, mržnji židova i bjelačkoj moći apsolutno kriva. Pozvao je Sweenyja, svog bivšeg i tadašnjeg ravnatelja škole njegovog brata, da mu pomogne. Profesor mu je slao knjige čiji je sadržaj sve više uvjeravao Dereka da si mora promijeniti život.

Nakon izlaska iz zatvora Derek je vidio koliko mu se brat upleo u neonacistički pokret i pokušao mu je objasniti da je u krivu. Cijela grupa je bila tri puta veća nego u trenutku kad je on otišao u zatvor. Rekao je svima da on i Danny izlaze iz grupe, ali grupa to nije najbolje prihvatila. Posljedice su šokantne i neočekivane, ali da biste ih saznali, morat ćete pogledati film.

Film prikazuje događanja unutar neonacističkih grupa, kako oni djeluju, čime se bave, koliko su agresivni i na što su sve spremni. Opisuje razmišljanje neonacista, kako si život grade oko izjava Hitlera koji je bio odličan govornik, detaljno se opisuje mržnja i pogled na sve što se u knjizi Meine Kampf spominje kao neispravno. Film opisuje način života današnjih neonacista. Nevjerojatno je kako je jedna ideja toliko dugo živa i kako se u današnje vrijeme pronalaze toliko konzervativni ljudi. Pouka u filmu je snažna. Derek je promjenio mišljenje nakon što je upoznao drugu stranu priče. Osobno smatram da se do objektivnog zaključka može doći samo ako se upoznaju sve strane priče. Ono u što subjektivno vjerujemo, refleksija je našeg karaktera. Derek je pametna osoba, ali vođen je frustracijama i sposobnošću uvjeravanja drugih u svoje stavove. Pridobio je masu i stekao moć, nije razmišljao o posljedicama. U zatvoru je prvi put dobio priliku čuti razmišljanja strane koju mrzi. Što se dogodilo? Uvjerio se da je slušao druge, da sve što je govorio nisu bila njegova razmišljanja, nego tuđa. I da ono što mrzi zapravo nije loše nego da ti ljudi imaju život isti kao i on.

Filmu treba povećati popularnost jer je radnja filma odlična, ideje nekih scena su fascinantne, gluma je impresivna. Ono najbolje je poruka koju film ostavlja. Pogledajte film i vjerujem da ćete preporučiti drugima da ga pogledaju.

Tekst: Tamara Hodak

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Back to top button
Close