KolumneScenaTako je govorio Tavujaja

Tako je govorio TAVUJAJA: “Lika se po zimi jedino spominje na vijestima! I to vako – zaglavilo u Lici, zatrpan u lici”

Zima u Lici je nešto najgore što se može dogoditi nekom ko nije normalan pa dođe u to doba u Liku.

Dokaz da radijacija pravi ozbiljne posljedice po mozgu je što Japanci dolaze ka ludi zimi na Plitvice, tamo nešto gacaju, slikaju, sve im smješno, i računaju da im je ljepo. Dok je za Ličane to ponekad dobar period, prvo jer ne moraju puno raditi, već samo polako da troše što su spremili za zimu. Najvažnije je da se ukrade dovoljno drva za ogrijev i da se ljepo popune rogovi sa slaninom, rebarcima, pršutom… a podrum sa kupusom i krumpirima. To je inače vrijeme kad Ličani najviše vole gledati glupe serije, naročito španjolske, mada u nedostatku tih gledaju i druge.

I da nije kidanja snijega , reklo bi se da je zima super, međutim , nekada , a obično uvjek, snijeg toliko napada da sjebe svu tu idilu, pa Ličani ko rudari cijelu zimu samo kidaju snijeg , do klozeta, do blaga, pa do susjeda. Do švalerke ne kidaju nikad jer se ne švalerišu po zimi iz više razloga, najvažniji je taj što se pokazalo da treba oko jednog sata da se skala švalerka a ako neko naleti nema šanse da je uspiju obući ni za dva. Tako da su Ličani sa moralnog stajališta zimi najmoralniji.

Zimi u Lici najviše najeb* đaci, prvo jer i onako Ličani ne vole ići u školu, a drugo što je do škole gadno za doći, i zato svako malo đak Ličanin pojede po kiluipo nekuvanog krumpira ne bi li dobio temperaturu. I nikad je ne dobije neg mu bude samo muka i onda ne ide u školu jer povraća po cijeli dan.

Lička djeca uopće ne vole sankanje i te stvari ali moraju se sanjkati jer ih ucjenjuju, da idu van ili da moraju učiti, i onda djeca biraju manje zlo a roditelji koriste prastaru foru da se oslobode djece na neko vrijeme. Inače je poznato da su lička djeca nepodnošljiva u zatvorenom prostoru.

Lika se po zimi jedino spominje na vijestima, i to vako, zaglavilo u Lici, zatrpan u lici, nemere iz like,… a kad prođe zima više ni prognozu ne govore za nju. Nek kažu kakvo će biti u Karlovcu, a ukarlovcu uvijek drukčije neg ođe, al Ličani nikad nisu ni vjerovali u prognozu pa i nema veze.

U odnosu na ostala godišnja doba Ličani najviše lažu zimi, to je zato jer im je zimi više dosadno, pa morete svako malo čuti – vidio 20 vukova od po 100 kila, volkog vepra, nekve sumljive kako idu krošumu, čak svako malo vide i leteće tanjire i nikad se nije desilo da to vide dva Ličanina, neg uvijek samo jedan. Zbog toga je i onaj u Rizvanuši osta anonimam jer i da kažu da je vanzemljak niko nebi vjerova.

Prosječan Ličanim preko zime se udebeli oko 40 kila, a ako ima puno snjega onda oko 35, osim naravno svježe oženjenih koji iz zime izađu ko mačkovi iz veljanja. I staro ličko pravilo je da se ne ženi predzimu, jer u ostala godišnja doba moreš neđe i malo uteći a zimi nemaš kud, al mladež nesluša i eto. Inače nema se ništa više pridodati o zimi u lici.

Više čitajte na PRICA-online.art

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close