KolumneTako je govorio Tavujaja

Tako je govorio Tavujaja: Ličani vuku porijeklo iz Amerike?

Ličani vuku porijeklo iz Amerike, sjeverne


To je sasvim jasno, pošto nikako nitko nije mogao ostati živ u Lici dok nije otkrivena Amerika. Recimo da i pretpostavimo da je netko živio prije Ličana u Lici, upitajmo se, što bi jeo? Rekli bi, krumpir, grah, kupus, palentu, pšenicu,…

A činjenično stanje je da bi imali jesti, prije Amerike, samo bukvu i travu, koje uzgred rečeno nema u Americi. I dokazano je da su u Lici prije Ličana živjele samo  vjeverice, što dokazuju i fosilni ostaci jedne vjeverice od metar i pol  (bez repa) nađene kod Josipdola. Iako je pitanje jel  Josipdol u Lici? Ali se pretpostavlja da je nekako odskakala tamo pa nije ni bitno.

indijanac licanin
Tavujaja – posljednji lički poglavica

Prvi val seoba Ličana iz Amerike je bio odmah čim je otkrivena, inače Ličani su oduvijek voljeli selidbu, pa možemo spomenuti da su se prije Sjeverne amerike nalazili u Južnoj americi, a još prije toga isto opet u Sjevernoj. Opće je poznato da Ličani baš i  ne vole vodu, a to seže upravo iz tog perioda prekooceanske seobe, tako da kad su se iskrcali prvo je bilo da odu što dalje od nje.  I započnu tako naseljavati pusta polja i brda današnje Like, koja prije tog nije imala nikakvo ime. U početku su se hranili isključivo sa vjevericama i odjevali se sa njihovim kožama od kojih su pravili i šatore, a kad su ih sve izjeli počeli su smišljati šta bi sad,… tu negdje počinje i falsificiranje povijesti i do dan danas se održalo pogrešno uvjerenje o porijeklu Ličana. Neoborivi dokaz da su Ličani Indijanci je i što je Winnetou sniman u lici. Dakle,  Ličani su prvi otkrili  Europu.


Više čitajte na PRICA-online.art

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close