ScenaTako je govorio Tavujaja

TAKO JE GOVORIO TAVUJAJA: Kako je nastao termin “manit ka Ličanin”?

Ličko ludilo je jedna od rijetkih bolesti koja napada povremeno Ličane. Kravlje ludilo je prema ličkom ludilu nešto ka kad zera poludiš, a ovo kad uvati samo bježi od nji, drugog ljeka nema dok ne prođe samo od sebe, i tu ponajviše najebu Ličani sami od sebe. Ličko ludilo je toliko zarazno da kad dođe taj virus svi Ličani redom polude, neki vako neki nako, ali nema tog koji ostane normalan, čak ako i nije u Lici, za što isto nema još medicinskog objašnjenja. Inkubacija traje nekada i po par godina, a ludilo najčešće 3 do 5 godina.

Prvi ozbiljniji simptom ludila je kad Ličanin umisli da je pametniji i bolji od nekog drugog Ličanina, i onda prvo počne sumnjičavo gledati što mu susjed radi, šunja mu se oko kuće, ispituje djecu da nije ovaj nešto reka protiv njega neđe, šalje ženu kod susjedove po cukar nebili saznala nešto sumnjivo. I onda na kraju kad ludilo dobije maha, Ličanin zaključi da mu je susjed najgori neprijatelj, ali nije svo zlo u tom, u tom šunjanju obično prenese taj virus i na susjeda pa i ovaj dođe do istih zaključaka i onda odjednom ludilo pređe u epidemiju i svi polude učas. E tu više nema zajebancije i nikad se ne zna ko će kad i koliko najebati.

Ličko ludilo je bilo nekoliko puta uspješno zaustavljeno od strane nekog travara, bravara, šta li je bio, on je nešto baja i saljeva olovo  i Ličani nisu poluđivali neđe oko 50 godina, a ako je đekoji i poludio nije uspio previše zaraziti okolo, tako da se more računati da je to period u kojem nije bilo puno ličkog ludila.

Ovo mjesto je tavujaja poso sa spacijalnom antiludnom vradžbinom i ođe nemore ući nijedan poluđali Ličanin, a ako i uđe moraće otići benatati neđe drugo. I što spada u neobjašnjive fenomene, Ličani baš u tim ponajluđim fazama izaberu kako im se tada čini najpametnije međusobom , metnu ih na vlast, dignu im spomenike daju kojekakvo ordenje i svašta.

I onda kad odlude to čupaju, kopaju, jebu im mater što su ih zajebali,… i onda kad opet polude meću ih nazad, otkopavaju, kukaju kako su se zajebali pa ih poskidali, i tu se najbolje ne pačati se. Jer tu se nije ništa promjenilo od doseljavanja iz Amerike pa do dana današnjeg. Stari ljudi pričaju da je to zato jer je Manitu ljut što su ga zaboravili, pa ih tako kazni povremeno, od čega je i nastao termin “manit ka ličanin”.

Inače, kad prođe epidemija sve se smiri za 20-ak godina koliko treba da se saberu i zera dođu sebi. Jedino što ostaje uobičajno i u vrijeme poluđivanja je pečenje rakije i svinjokolj.


Više čitajte na PRICA-online.art

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close