Turizam

Tajni jezik stjuardesa i pilota

Oprema je zapravo naziv za letjelicu. Pa kada čujete ‘Oprema izgleda dobro’, znači da nema nikakvih problema na avionu…


Svaki puta kada putujemo avionom možemo čuti čudan rječnik kojega koristi kabinsko osoblje. Bivša stjuardesa otkriva što najčešći izrazi zapravo znače…

Pripremite vrata za odlazak/dolazak (Prepare doors for departure/arrival)

U hitnim slučajevima i slučajevima evakuacije, tobogani na napuhavanje, koji se obično nalaze pri dnu svakih vrata letjelice, dizajnirani su da se automatski napušu eksplozijom zbijenog (compressed) ugljičnog dioksida i dušika u svega nekoliko sekundi. Ali neće raditi ukoliko osoblje prije polijetanja nije pripremilo vrata, odnosno povuklo polugu koja povezuje tobogan s pragom.

Unakrsna provjera i unakrsna provjera završena (Cross-check i cross-check complete)

Radi se o duploj provjeri prethodne akcije, ali drugu provjeru izvršava druga stjuardesa.

Poziv (All-call)

Razni prijevoznici imaju drugačije procedure za stjuardese i njihovu provjeru vrata. Nekada će provjeru zatražiti u privatnosti, a nekada preko razglasa, pa će tako i putnici čuti što pričaju.

Više na punkufer.dnevnik.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close