Vijesti

Tablica dodira otkriva kome i koliko vjerujemo

Koliko ste se puta našli u situaciji da su dodiri vašeg kolege ili poznanika za vas bili ipak malo preintimni? Kakve signale šalje vaše ponašanje pripadnicima suprotnog spola? Zadovoljna.hr donosi tablicu dodira koja vam može dati odgovore na brojna pitanja o neverbalnoj komunikaciji.


Dodiri prilikom komunikacije mogu vam otkriti puno o namjerama i navikama vašeg sugovornika. I dok se prilikom rukovanja s kolegom ili strancem osjećamo ugodno, neki njegovi intimniji dodiri mogu u nama izazvati vrlo negativne emocije.

Istraživanje koje su znanstvenici oksfordskog sveučilišta proveli na više od 3.000 muškaraca i žena iz različitih zemalja Europske unije donijelo je vrlo zanimljive rezultate vezane uz pitanje – koje dijelove tijela biste dozvolili da vam netko drugi dira tijekom komunikacije.Vrlo očiti rezultati bili su oni koji su potvrdili kako razina ugode na dodire ovisi o bliskosti s osobom koja vas dodiruje, što znači da se najbliskijom osobom smatra partner.

No, kada govorimo razlikama između muškog i ženskog osjećaja nelagode, muškarci su ispali puno osjetljiviji, posebno kod osoba koje ne poznaju.

Naime, muškarcima dodiri stranaca nisu dragi, posebno oni koji se odnose na lice i donji dio tijela. Ženama, s druge strane, dodiri lica ne predstavljaju toliku prijetnju.

Slična situacija je i s članovima bliže i dalje obitelji, gdje u ženama takvi dodiri ne predstavljaju toliku nelagodu, kolika se očituje kod pripadnika jačeg spola koji potpuno povjerenje imaju isključivo u svoju partnericu.

61155242-tablica-dodiri


Tekst i tablica: zadovoljna.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close