Zdravlje

Tablete protiv bolova: ono što morate znati

Živjeti sa kroničnom boli nije lako jer neki puta niti tableta protiv bolova neće pomoći. Oni koji često, ponekad svakodnevno uzimaju sredstvo protiv bolova, što je oko 43 posto onih koji pate od kronične boli, rade to na vlastiti rizik.


Za lijekove protiv boli postoji optimalna doza što znači da rješavaju bol ako se uzmu do određene količine. Uzmete li više od toga ne znači da će sredstvo biti učinkovitije. Evo zašto, bol se javlja kada su receptori na kraju živca podraženi pa ih lijek protiv bolova blokira. Pošto postoji fiksan broj receptora, dodatna blokada je besmislena.

Lijekovi uzrokuju komplikacije

Živčani receptori su kao broj sjedala u avionu. Jednom kad je avion pun, uguravanje više ljudi bilo bi rizično. Previše sredstava protiv boli može izazvati krvarenje želuca, vrijed želuca, oštećenje jetre pa čak i smrt.

Podaci za Ameriku kažu da jedan gastroenterolog vidi godišnje skoro 90 pacijenata sa komplikacijama uzrokovanim predoziranjem lijekovima protiv bolova. Koji puta je teško ustanoviti odakle simptomi ali ako se oni pojave unutar jednog sata pošto ste uzeli lijek, velika je mogućnost da su lijekovi uzrok i da ste progutali previše.

Kombiniranje lijekova

Vjerojatnost predoziranja postoji i ako ste miješali sredstva protiv bolova istih djelatnih tvari. Ako to činite godinama i ništa se nije dogodilo, samo imate sreću.

Ako vam tablete protiv bolova ne nude dostatno olakšanje, morate se konzultirati sa liječnikom. Možda će vam preporučiti kombiniranje dvaju lijekova, nečega što sadrži acetaminofen sa nesteroidnim antireumatikom. Ali nikako to ne kombinirajte sami.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: telegram | Foto: galinabella.wordpress

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close